Međunarodne organizacije pozvale Savet Evrope da osigura zaštitu slobode štampe

Organizacije su zabrinute zbog opasnosti da vlade koriste pandemiju korona virusa za kažnjavanje nezavisnih i kritičkih medija

01. Apr 2020

Reading Time: < 1 minute

Međunarodni institut za štampu (IPI) pozvao je Savet Evrope da zaštiti slobodan protok informacija i osigura garantovanje slobode medija dok se države bore protiv pandemije korona virusa.

IPI i još devet organizacija za slobodu štampe su u pismu Savetu Evrope izrazili duboku zabrinutost zbog opasnosti da vlade koriste pandemiju korona virusa za kažnjavanje nezavisnih i kritičkih medija, i za uvođenje ograničenja medijima na pristup i preispitivanje odluka i akcija vlada.

“Iako cenimo da su neophodne neke hitne mere u borbi protiv pandemije, sve takve mere moraju da budu i srazmerne, strogo vremenski ograničene i podložne redovnom nadzoru kako bi se rešila neposredna zdravstvena kriza”, dodaje se u pismu i ukazuje da “nažalost, neke vlade širom Evrope već koriste pandemiju za vanredna ovlašćenja koja mogu da podriju demokratske institucije, uključujući slobodnu štampu”.

U pismu se izražava duboka zabrinutost zbog ishitrenih poteza nekih vlada kako bi imale velika ovlašćenja u cilju kažnjavanja širenja lažnih vesti o korona virusu, uključujući zatvorske kazne kao što je slučaj u Mađarskoj.

“Drugo, naše organizacije su zabrinute zbog posledica pojačanih mera nadzora koje se uvode radi praćenja širenja virusa”, dodaje se i ukazuje na opasnosti da se time ugrožava privatnost i pravo na podatke, kao i mogućnost novinara da zaštite izvore.

Ove organizacije su takođe zabrinute zbog prevelikih ograničenja na pristup medija vladinim zvaničnicima i lekarskim stručnjacima, uključujući i fizičko prisustvo novinara na konferencijama za štampu.

U pismu se zato poziva Savet Evrope da i dalje traži od država članica da garantuju da zaštita slobode medija, garantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, bude politički prioritet, posebno tokom pandemije korona virusa.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email