NDNV: Vodič za novinare o temama o javnom zdravlju

Pozivamo vas da koristite ovaj vodič u vašem svakodnevnom radu

13. Mar 2020

Reading Time: < 1 minute

Pred vama je kratak vodič za izveštavanje o temama o javnom zdravlju. Želja Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) je da ovim smernicama podrži odgovorno novinarstvo i da daje podstrek medijima da umesto senzacionalističkih naslova i objava na prvom mestu imaju javni interes.

Izveštaji o nepoznatim ili manje poznatim infekcijama, koje dopunjuju slike ljudi u hirurškim maskama sa javnih mesta svakako izazivaju pažnju medija. Međutim, prilikom izveštavanja sa takvih događaja, novinari moraju da vode računa o izbalansiranosti. Osim toga što moraju biti odgovorni, moraju i da informišu i edukuju građane i građanke o problemima, kao i da vode računa da njihovo izveštavanje nipošto ne širi paniku ili dodatni strah u zajednici.

Klikom na baner možete preuzeti vodič

Upravo zbog ovih razloga smo se odlučili za objaviljavnje ovih smernica, polazeći od višedecenijskog iskustva NDNV-a u borbi za profesionalno novinarstvo.

Pozivamo vas da koristite ovaj vodič u vašem svakodnevnom radu kao dodatak Kodeksu novinara Srbije i Smernicama za primenu Kodeksa novinara Srbije u onlajn okruženju.

Zahvaljujemo se Dart centru za novinarstvo i traumu (Dart centre for Journalism and Trauma – Columbia University Graduate School of Journalism) na ustupljenim smernicama koje smo koristili u ovom vodiču.

Ovaj vodič je slobodan za korišćenje i distribuciju uz navođenje izvora.

Mart, 2020. godine
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email