NDNV: U interesu javnog zdravlja zvaničnici i mediji da prestanu sa širenjem dezinformacija

Nedopustivo je širenje panike i korišćenje senzacionalističkih naslova

11. Mar 2020

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) apeluju na novinare i medije da izveštavaju profesionalno o temama u vezi sa javnim zdravljem, a predstavnike vlasti i političkih partija da se ponašaju odgovorno i da svojim javnim porukama ne dovode građane u zabludu u pogledu opasnosti vezanih za korona virus i javno zdravlje, na šta ih obavezuju i zakoni.

Nedopustivo je širenje panike i korišćenje senzacionalističkih naslova, zato pozivamo novinare i urednike da ove teme ne koriste za postizanje veće čitanosti ili gledanosti. Nedopustive su i neodgovorne izjave zvaničnika, a nažalost i pojedinih zdravstvenih radnika, u kojima se građanima iznose netačne informacije i “šaljive poruke”, umesto da se pospešuje prevencija od širenja virusa.

Podsećamo nosioce javnih funkcija i zdravstvene institucije da je njihova obaveza da novinarima, odnosno javnosti saopštavaju relevantne podatke i savete zasnovane na utvrđenim naučnim činjenicama, u interesu građana, a štiteći pravo na privatnost obolelih, jer u protivnom i sami doprinose širenju dezinformacija i lažnih vesti, a time i izazivanju panike u javnosti.

Našim kolegama i koleginicama savetujemo strogo poštovanje profesionalnih standarda iz Kodeksa novinara Srbije koji podrazumevaju izbalansirano izveštavanje, bazirano na proverenim činjenicama i bez senzacionalizma.

Novinari u svojim izveštajima treba da se oslanjaju na informacije koje objavljuju zvanične institucije, dok prilikom izbora sagovornika treba da vode računa o kredibilnosti i kompetentnosti sagovornika.

Osim informativne uloge, mediji imaju i edukativnu funkciju: zato koristite proverene izvore i objasnite građanima i građankama na koji način mogu da se zaštite i kako da se ponašaju odgovorno.

Posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti identiteta obolelih i ugroženih. Novinari i novinarke su dužni da poštuju privatnost i da objavljuju samo one detalje koji su od javnog interesa.

NDNV će u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti ovoj temi i reagovati u slučaju kršenja standarda profesije.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 11. mart 2020.

Print Friendly, PDF & Email