NDNV: Neophodna solidarnost i podrška novinarima u regionu

Apelujemo na podršku i solidarnost među novinarima u regionu, a NDNV će svim kolegama pružiti bezrezervnu podršku

22. Mar 2020

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) poziva građane u regionu Zapadnog Balkana da podrže rad novinara koji profesionalno obavljaju svoj posao u vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom virusa korona i prestanu da prate medije koji šire lažne vesti zarad sticanja profita motivisani strahom ljudi od ove zarazne bolesti.

NDNV takođe izražava apsolutnu solidarnost sa kolegama u regionu koji poštujući profesionalne kodekse svakodnevno izveštavaju građane o svim bitnim informacijama u skladu sa interesima javnosti, i uz sve rizike koji taj posao nosi.

Apelujemo na sve medije da obezbde neophodnu zaštitnu opremu novinarima, fotoreporterima i drugim medijskim radnicima koji su, po prirodi posla, među najrizičnijim grupama kad je u pitanju širenje novog virusa.

Vlasti država regiona pozivamo da sve važne informacije blagovremeno dostavljaju medijima, ali i da učine dodatni napor da obezbede kvalitetniju komunikaciju sa novinarima. Ovo je posebno važno u vremenu kada dolazi do ograničavanja brojnih sloboda i prava građana, kako bi se izbegle potencijalne zloupotrebe mera koje primenjuju vlade u regionu radi sprečavanja širenja zaraze.

Podizanje kvaliteta komunikacije između donosioca odluka i novinara izuzetno je važno i zbog vraćanja poverenja građana u institucije, koje je od ključnog značaja i za adekvatnu primenu mera u borbi protiv virusa korona.

Pozivamo javne i privatne kompanije da i sami doprinesu jačanju medijskih i novinarskih sloboda tako što će prestati da se oglašavaju u medijima na svim platformama koji šire lažne vesti, poruke mržnje ili doprinose širenju panike.

Kolege novinare podstičemo da se u izveštavanju oslanjanju na proverene informacije i relevantne sagovornike i stavove struke.

Istinito i objektivno informisanje od presudnog je značaja za prevazilaženje aktuelne krize na globalnom nivou. A posebno je važno za ovaj region u kojem su brojni mediji, nažalost, pretvoreni u glasnogovornike političkih vlasti, zapostavljajući interese javnosti i standarde novinarske struke.

NDNV izražava posebnu solidarnost sa novinarima i drugim medijskim radnicima, ali i svim građanima Zagreba, koji je danas zadesio zemljotres, što je, uz postojeće vanredne okolnosti zbog širenja virusa, dodatno uznemirilo stanovnike tog grada i otežalo rad novinarskih profesionalaca.

Zato apelujemo na podršku i solidarnost među novinarima u regionu, a NDNV će svim kolegama pružiti bezrezervnu podršku.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 22. mart 2020.

Print Friendly, PDF & Email