NDNV: Nedopustivo je da mediji učestvuju u hajci protiv građana

Novinari svojim radom moraju da jačaju zakonitost i institucije, posebno za vreme vanrednog stanja

24. Mar 2020

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) apeluje na lokalne medije da ne objavljuju lične podatke građana za koje lokalne samouprave tvrde da šire neproverene informacije u vezi sa snabdevanjem stanovništva.

Nedopustivo je da lokalne samouprave objavljuju imena ljudi za koje smatraju da šire neproverene informacije i da ih optužuju da su prekršili Krivični zakonik. Jedino policija i tužilaštvo imaju mogućnost da nekoga osumnjiče ili optuže, a sudovi da mu osude, a ne radnici kol centara ili opštinskih organa.

Pozivamo novinare i novinarke da izveštavaju u skladu sa pravilima Kodeksa novinara Srbije koji izričito zabranjuje kršenje privatnosti, propisuje proveru i kritički odnos prema izvoru.

Novinari svojim radom moraju da jačaju zakonitost i institucije posebno kada su za vreme vanrednog stanja ograničena ljudska prava a građani uplašeni.

Apelujemo i na lokalne samouprave da prestanu sa žigosanjem uplašenih građana i da svojim radom pokažu odgovornost i brigu kako o građanima, tako i o demokratskim vrednostima otvorenog društva.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 24. mart 2020.

Print Friendly, PDF & Email