NUNS: Osuda napada predstavnika vlasti na Lekića i N1

"Ovakvo javno targetiranje novinara može da proizvede teže posledice po bezbednost naših kolega"

19. Feb 2020

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je „neprimerene uvrede“ koje su funkcioneri i narodni poslanici vladajuće koalicije izrekli nakon prikazivanja dokumentarnog filma „Vladalac“ o novinaru i bivšem predsedniku tog udruženja Slaviši Lekiću, akterima filma i Televiziji N1 koja ga je emitovala, saopštio je NUNS.

U Skupštini Srbije su poslanici sa liste „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ upoređivali Lekića sa nacističkim zločincem Jozefom Gebelsom i povezivali ga sa albanskom mafijom, a vređali su i novinare Jugoslava Ćosića i Vesnu Mališić, kao i druge sagovornike u filmu „Vladalac“, dodao je NUNS.

„Arhivski fakti iz političke karijere Aleksandra Vučića i izneta mišljenja novinara, istraživača i profesora o njegovom liku i delu, ne mogu i ne smeju biti povod da narodni poslanici, zloupotrebljavajući skupštinsku govornicu, brutalno napadaju i etiketiraju autore i emitera. Iz iskustva upozoravamo da ovakvo javno targetiranje novinara može da proizvede teže posledice po bezbednost naših kolega“, upozorilo je to udruženje.

NUNS će besprizorne napade državnih funkcionera uneti u svoju bazu podataka o napadima i pritiscima na novinare i medije, i, kako se dodaje, o ovom slučaju izvestiti međunarodne novinarske organizacije.

(N1)

Print Friendly, PDF & Email