NDNV: Tražimo hitno obrazloženje smena Upravnog odbora NIU “Libertatea”

Do smene u toj medijskoj kući je došlo nakon dužeg perioda pritisaka na novinare i saradnike.

21. Feb 2020

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izražava zabrinutost zbog hitne smene Upravnog odbora jedinog lista na rumunskom jeziku u Vojvodini u Novinsko-izdavačkoj ustanovi (NIU) „Libertatea“ i poziva Nacionalni savet rumunske manjinske zajednice da hitnost promena u najvišem telu upravljanja tog lista obrazloži javnosti.

Prema informacijama iz redakcije lista „Libertatea“ do smene u toj medijskoj kući je došlo nakon dužeg perioda pritisaka na novinare i saradnike, a bez transparentnosti u obrazloženju odluka o smeni i o imenovanju novih članova tog tela.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine traži od osnivača lista da svaku promenu koja može da utiče na autonomiju rada redakcije jasno i transparentno obrazloži kako novinarima i novinarkama tog lista, tako i široj zajednici.

Nedopustivo je da se smene u značajnim institucijama nacionalnih manjina odvijaju na telefonskim sednicama, bez konstruktivne rasprave i obrazloženja takvih inicijativa.

Pozivamo Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine da poštuje profesionalne standarde u oblasti informisanja i da se suzdržava od političkih upliva u rad redakcije lista NIU „Libertatea“.

NDNV podržava novinare koji su otvoreno progovorili o pritiscima koje trpe u redakcijama.

NDNV ukazuje i na to da je neophodno da nadležne institucije konačno urede oblast informisanja na manjinskim jezicima i da uspostave jasna pravila za zaštitu autonomije medija koji su u rukama nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

21. februar 2020, Novi Sad
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email