NDNV: Novinarke N1 izložene gebelsovskim napadima, nedozvoljivo ćutanje države

Nakon prošlogodišnjih pretnji, ponovo je gebelsovski napadnuta naša koleginica Vanja Đurić, novinarka N1.

22. Feb 2020

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahteva od nadležnih državnih organa da konačno zaštite naše koleginice, koje su na meti uvreda i kleveta zbog toga što profesionalno obavljaju svoj posao.

Nakon prošlogodišnjih pretnji, ponovo je gebelsovski napadnuta naša koleginica Vanja Đurić, novinarka N1 koja je na portalu prismotra(.)net označena kao novinarka N1 koja je “pravila filmove protiv Srbije”. Inače, isti sajt je u svojim objavama targetirao i novinarku N1 Žaklinu Tatalović, objavljujući njene privatne fotografije sa društvenih mreža.

U tekstu o koleginici Vanji Đurić, osim drugih filmova na kojima je radila, navodi se i dokumentarni film “Albanke su naše sestre”, koji je NDNV u saradnji sa BIRN-om Kosova i nemačkim Forumom ZFD snimio još 2017. godine.

Podsećamo javnost da su NDNV i partneri 2017. godine primili veliki broj otvorenih pretnji smrću. Takođe, projekcija filma u Kraljevu bila je otkazana, nakon što su organizatori primili veliki broj pretnji. U Novom Sadu organizatori su uspeli da osujete pokušaj ekstremnih desničara da prekinu projekciju filma. U Nišu su pretnje kulminirale, a filmska ekipa bila je izložena velikom broju direktnih pretnji smrću.

Prošle godine su autorke filma “Albanke su naše sestre”, Sanja Kljajić, Vanja Đurić i Milena Popović već primile veliki broj uvreda i pretnji smrću. Tada je NDNV slučaj prijavio svim nadležnim institucijama kao i relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama, međutim do danas nemamo nikakav sudski epilog.

Neshvatljivo je, nedozvoljivo i pogubno ćutanje države na takve napade jer se na taj način zapravo toleriše fašizacija društva i uspostavljanje “zakona rulje”.

NDNV zahteva od nadležnih institucija da konačno reaguju na napade, a istovremeno apeluje na građane da izraze solidarnost sa novinarima koji rade u skladu sa načelima Kodeksa novinara Srbije i brane čast novinarske profesije, a time i prava svih građana.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
22.02.2020. Novi Sad

Print Friendly, PDF & Email