Informer “šampion” po broju lažnih vesti, dobitnik zlatnog Pinokija

Posebnog, crnog, Pinokija dobiće novinar Živorad Nikolić, zvani Žika Šarenica

18. Dec 2019

Reading Time: < 1 minute

Dnevni list Informer rekorder je po broju lažnih vesti u 2019. godini, pokazalo je istraživanje portala Fejk njuz tragač (Fake News) koje je danas predstavljeno na obeležavanju 23. rođendana Novosadske novinarske škole.

Na drugom mestu je dnevni list Alo, koji je bio prošlogodišnji “šampion”, a na trećem mestu je dnevni list Kurir.

Na adrese tih redakcija Fejk njuz tragač će poslati male statue zlatnog, srebrnog i bronzanog Pinokija.

Među prvih deset su i Espreso, Srbija danas, Republika, Blic, Večernje novosti, Telegraf, B92, naveo je glavni urednik Fejk njuz tragača Stefan Janjić.

Dodao je da su veliki broj lažnih vesti otkrili i na portalima javnih servisa, Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Posebnog, crnog, Pinokija dobiće novinar Živorad Nikolić, zvani Žika Šarenica, za kojeg je Janjić rekao da je u dnevnom listu Kurir objavio više od 50 kolumni koje su plagirane.

Dodao je da su na internetu otkrili i prave fabrike lažnih vesti, koje plasiraju isključivo dezinformacije.

Urednica portala Raskrikavanje Vesna Radojević kazala je da su lažne vesti zapravo “državni projekat”, o čemu svedoči činjenica da se novac od projektnog finansiranja na nivou lokalnih samouprava dodeljuje medijima koji najčešće krše Kodeks novinara Srbije, umesto da se finansiraju mali lokalni mediji, koji izveštavaju profesionalno.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email