AOM: Deportacija Dojčinovića skandalozna, utvditi ko je tražio da bude na crnoj listi

AOM smatra da je po sredi "opasan incident", koji ukazuje na nepoštovanje ljudskog prava na slobodno kretanje

19. Dec 2019

Reading Time: < 1 minute

Asocijacija onlajn medija (AOM) smatra da je deportacija i zadržavanje glavnog i odgovornog urednika istraživačkog portala KRIK Stevana Dojčinovića na aerodromu u u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, skandalozna, a posebno obrazloženje da se njegovo ime nalazi na “crnoj listi”.

AOM smatra da je po sredi “opasan incident”, koji ukazuje na nepoštovanje ljudskog prava na slobodno kretanje.

Za ovu medijsku organizaciju, čiji je KRIK član, još je neverovatnija činjenica da je Dojčinović od policije u UAE dobio informaciju da se na pomenutoj listi nalazi jer je to zatražila “vlada neke druge države”.

“Apelujemo na državne organe, Ministarstvo unutrašnjih i spoljnih poslova Srbije, da pod hitno rasvetle ovaj slučaj, i javnost obavesti o tome zašto je jednom građaninu Srbije zabranjeno da se slobodno kreće i koja je to vlada intervenisala i tražila da se Dojčinoviću uskraćuje to pravo”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je u pitanju “nezapamćen skandal”, i podseća da je Dojčinović sličnu sudbinu doživeo i na putu za Rusiju pre nekoliko godina, kada mu je rečeno da predstavlja “opasnost po bezbednost te države”.

“U pitanju su prakse koje ugrožavaju demokratiju i ulogu novinarstva u demokratskim društvima, a posebno onog koje se bavi korupcijom, pranjem novca i organizovanim kriminalom”, stoji u saopštenju.

Dojčinović je bio pozvan u UAE da učestvuje na konferenciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala, odnosno u delu namenjenom za debatu upravo o temama korupcije i organizovanog kriminala, a o kojima njegov medij piše u Srbiji.

Tokom dana je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije za Cenzolovku rečeno da su “preko naše Ambasade, od Emirata zatražili informacije o skandaloznom tretmanu novinara”.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email