NDNV: Nedopustivi napadi na lokalne novinare koji brane javni interes

Uloga novinara je upravo to da predstavljajući činjenice brane javni interes. Krajnje je vreme da to prepoznaju i političke stranke i inicijative.

06. Nov 2019

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine osuđuje pokušaj Narodne stranke da diskredituje one novinare u Subotici koji su se u svojim tekstovima bavili rušenjem starih zgrada u zaštićenom delu grada.

Saopštenje gradskog odbora Narodne stranke u Subotici smatramo napadom na integritet profesije i pokušajem pritisaka na onaj mali broj novinara u manjim sredinama koji su još spremni da postavljaju pitanja od javnog interesa ili da ukazuju na moguće zloupotrebe u gradovima i opštinama.

Kvalifikacija u saopštenju da je ukazivanje na moguće kršenje zakona zadatak institucija a „ne kvazi novinara, lokalnih portala“ je nedopustiva. Uloga novinara je upravo to da predstavljajući činjenice brane javni interes. Krajnje je vreme da to prepoznaju i političke stranke i inicijative.

Prema istraživanju Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija – Local Press iz 2018. godine, više od 80 posto lokalnih novinara u Srbiji smatra da postoje ozbiljne prepreke za ostvarivanje medijskih sloboda i prava. Zbog toga je neophodno da građani i građanke stanu u odbranu novinara koji poštujući Kodeks novinara Srbije rade u interesu zajednice.

Podsećamo da je na sajtu Radija slobodna Evropa objavljen tekst o rušenju objekata u zaštićenom delu grada Subotice, koji je prenet i na lokalnom portalu „Magločistač“, nakon čega se oglasila Gradski odbor Narodne stranke uz pokušaj diskvalifikacije novinara i medija koji su se bavili ovom temom.

U međuvremenu sajt „Magločistač“ je objavio da je na društvenoj mreži Facebook blokiran domen tog portala i zbog toga ne mogu da dele sadržaje na toj mreži. Prema njihovim informacijama, stranica je prijavljena i pretpostavljaju da je reč o „organizovanom napadu na nalog“.

06. novembar 2019. godine
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email