NDNV: Institucije da obezbede funkcionisanje pravne države i zaustave linč tabloida na novinare TV N1

Ukoliko se tabloidima dozvoli da optužuju i presuđuju kao nekakve javne sudnice posledice će biti nesagledive

17. Nov 2019

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuje kampanju protiv novinara i saradnika televizije N1 i poziva nadležne institucije da konačno reaguju na napade.

Nedopustivo je da institucije kao što su policija, tužilaštvo i sudstvo u žustroj kampanji koja se vodi protiv saradnika televizije N1 i dalje ćute i da se ponašaju kao da je reč o jednoj normalnoj pojavi u jednom društvu u kom glavni akteri izvršne vlasti i dalje tvrde da je ono demokratsko.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine izražava duboku zabrinutost zbog blaćenja kolega koji u skladu sa Kodeksom novinara Srbije postavljaju pitanja od javnog značaja i insistiraju na odgovorima izvršne vlasti. Ovaj princip je osnova svake prave demokratije i zaslužuje podršku cele zajednice.

NDNV je ozbiljno zabrinut za bezbednost direktora programa te televizije Jugoslava Ćosića i novinara Miodraga Sovilja zbog brutalnog linča kojem su izloženi u režimskim tabloidima, koji su, uz očigledno odobrenje vlasti “preuzeli nadležnosti pravosuđa”.

Pozivamo građane, pravosuđe i policiju da hitno povrate institucije i obezbede funkcionisanje pravne države. Ukoliko se tabloidima dozvoli da optužuju i presuđuju kao nekakve javne sudnice posledice će biti nesagledive.

U demokratskom poretku institucije treba da rade u interesu građana i u skladu sa tim pozivamo ih da konačno opravdaju sopstveno postojanje i reaguju.

NDNV podseća građane i građanke da kampanja protiv novinara koji rade u javnom interesu i u skladu sa profesionalnim standardima, ugrožava i njih, jer medijske slobode znače i slobodu pojedinca. Zato pozivamo zajednicu da se suprotstavi govoru mržnje i verbalnom nasilju!

17.11. 2019. Novi Sad
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email