Uputstvo za integraciju onlajn sistema za doniranje medija

Publikacija "Uputstvo za integraciju onlajn sistema za doniranje - Iskustva Nezavisnog društva novinara Vojvodine"

08. Oct 2019

Reading Time: 3 minutes

Dragi čitaoci, kolege i prijatelji,

Slobodno, objektivno i potpuno informisanje uvek je bilo osnovni motiv rada Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV). Kako bismo objavljivali najbolje i najvažnije priče, nalazili smo i nalazimo različite načine da očuvamo standarde i kodeks novinarske profesije koja doprinosi izgradnji kritičke javnosti i društva slobodnih građana. U vremenu kada je sloboda medija u našoj zemlji ozbiljno narušena i kada je održivost rada medija postala skoro nemoguća misija, odlučili smo da pokrenemo onlajn sistem za donacije i crowdfunding kampanju koju ćemo predstaviti u OVOJ PUBLIKACIJI. Sve to da bismo ostali verni javnosti i zaštiti javnog interesa.

Po ugledu na iskustva velikih svetskih medija, pokrenuli smo servis za donacije čitalaca kako bismo obezbedili održivi rad internetskih portala Autonomija na srpskom (autonomija.info) i na mađarskom jeziku (hu.autonomija.info), kao i za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE, voice. org.rs), čiji je izdavač NDNV. U okviru šestomesečnog projekta „Toward Economic Sustainability of Media Services“, koji je podržao USAID-ov Projekat jačanja okruženja za održivost medija koji sprovodi IREX, realizovali smo i jednomesečnu crowdfunding kampanju, u cilju dalje diversifikacije prihoda naših internetskih portala i jačanja njihove samoodrživosti.

Publikaciju Uputstvo za integraciju onlajn sistema za doniranje – Iskustva Nezavisnog društva novinara Vojvodine možete preuzeti OVDE.

Projekat je realizovan u više faza, sa aktivnostima koje ćemo vam detaljno opisati, kako biste na našem primeru mogli da razvijate sopstvene modele poboljšanja rada vaših medija:

• Izbor modela online fundraising-a,
• Instalacija izabranog modela,
• Razvoj strategije i akcionog plana za crowdfunding kampanju,
• Realizacija kampanje.

Nema kritičke javnosti bez nezavisnih medija, kao što nema nezavisnih medija bez kritičke javnosti. Da bi javno mnjenje postojalo u punom značenju tih reči, oduvek je bio potreban savez između publike i novinara. Participativnost publike jedan je od najvažnijih zahteva internetske ere kojoj pripadamo. S jedne strane, mediji moraju da se otvore prema publici, da uvaže njene zahteve i sugestije, da je uključe i u produkciju i u procese odlučivanja. Sa druge strane, publika mora da bude svesna da nema kvalitetnog novinarstva bez podrške javnosti.

Da bi novinari nastavili da obrađuju teme od javnog interesa, da objavljuju kvalitetne istraživačke i analitičke teme, da bi objavljivali kvalitetne kolumne, reportaže, vesti, izveštaje…, potrebna im je kontinuirana podrška građana.

U publikaciji koja je pred vama objasnićemo kako smo mi to uradili na naša tri internetska portala. Nadamo se da će vam biti od pomoći naša iskustva o uspostavljanju samostalnog sistema za doniranje, kao i neophodni koraci za ostvarivanje saradnje sa bankama za ostvarivanje ovog cilja. Poseban zahtev predstavlja transparentnost celog procesa, kako bi oni koji nas podržavaju znali koliko je novaca prošlo kroz onlajn sistem za doniranje i na šta i kako nameravamo da upotrebimo sakupljeni novac.

Nadamo se da će naša iskustva biti dragocena podrška vašem radu. Ohrabrujemo vas da se uključite u novu fazu razvoja vaših portala, da budete proaktivni, da povećate samoodrživost kroz donacije čitalaca, odnosno kroz savez sa vašom publikom i sa javnošću.

Vaš NDNV tim

Publikaciju Uputstvo za integraciju onlajn sistema za doniranje – Iskustva Nezavisnog društva novinara Vojvodine možete preuzeti OVDE.

Print Friendly, PDF & Email