Priručnik “Medijske slobode i pravosuđe”

Priručnici "Medijske slobode i pravosuđe", u produkciji NDNV-a, namenjeni su novinarima i medijskim radnicima, odnosno sudijama, tužiocima i advokatima

16. Sep 2019

Reading Time: < 1 minute

Priručnici “Medijske slobode i pravosuđe”, u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine, namenjeni su novinarima i medijskim radnicima, odnosno sudijama, tužiocima i advokatima.

Nastali su u okviru projekta “Mediji i pravosuđe – partneri ili suparnici?”, koji NDNV organizuje zajedno sa Ambasadom Australije, a cilj mu je da se unapredi komunikacija i razumevanje između medijskih profesionalaca, sa jedne, i predstavnika pravosuđa sa druge strane, odnosno da kroz otvoreni razgovor dođemo do odgovora na pitanje da li su mediji i pravosuđe u današnjoj Srbiji ono što bi trebalo da budu – partneri u podsticanju poštovanja zakona, zaštiti ljudskih prava i stvaranju demokratskog okruženja, ili su pak antagonizovani.

Medijima i pravosuđu u Srbiji zajedničko je njihovo skoro ravnopravno i redovno pojavljivanje u svim relevantnim dokumentima koji procenjuju stanje ljudskih prava u Srbiji ili pak napredak u procesu evropskih integracija. Problemi u medijskoj sferi i problemi u pravosuđu nalaze se na veoma istaknutim mestima ovih nalaza i prepoznaju se kao značajno sputavajući element u unapređivanju društvenih, političkih i ekonomskih prilika u zemlji.

Mediji i pravosuđe bi po definiciji trebalo da budu partneri u borbi za poštovanje ljudskih prava i slobode izražavanja, kao i partneri u borbi protiv korupcije, kriminala i zloupotrebe vlasti.

Priručnike možete da preuzmete u nastavku:

Print Friendly, PDF & Email