NDNV: Osuda pretnji novinaru lista “Hlas ljudu” Juraju Bartošu

"Posledice upliva politike u rad tog medija"

13. Aug 2019

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuje pretnje koje je predsednica Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Ana Horvatova uputila novinaru lista „Hlas ljudu“ Juraju Bartošu,  nakon što je v.d. glavnog i odgovornog urednika Stevan Lenhart odbio njen zahtev da spreči da Bartoš izveštava o „Susretu slovačkih novinara“ prošlog vikenda u Bačkom Petrovcu.

Lenhart je zahtev odbio pozivajući se na autonomiju uređivačke politike i na slobodu medija. Prema njegovim rečima Horvatova je na to putem imejla odgovorila da ukoliko on ne želi da se to na „lep način reši“, postoje i drugi načini.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine ovo smatra kršenjem svih demokratskih standarda u oblasti slobode medija, i poziva nadležne institucije da reaguju. Takođe zahtevamo od Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, koji je i osnivač lista, da zauzme stav povodom grubog pokušaja upliva Horvatove u uređivačku politiku lista „Hlas ljudu“ i pretnji koje je ona uputila novinaru Bartošu.

Kao rezultat upliva politike u rad tog medija nedavno je Upravni odbor promenio i statut lista i izbacio je ključni kriterijum za izbor glavnog i odgovornog urednika kao i direktora: prema novim pravilima više se ne traži prethodno iskustvo u rukovođenju medijima ili redakcijama, kao ni iskustvo u vezi sa radom u oblasti informisanja.

Problemi su u toj redakciji posebno izraženi nakon što je većinu u Nacionalnom savetu slovačke nacionalne manjine dobili lista „Matica slovačka“ i članovi stranke „Slovaci napred“ (što je i naziv političke partije osnovane 2015 godine).

Neophodno je da nadležne institucije konačno urede oblast informisanja na manjinskim jezicima i da uspostave jasna pravila za zaštitu autonomije medija koji su u rukama nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Podsećamo da je nacrt Medijske strategije na kom su i eksperti NDNV-a radili u radnoj grupi predložio mere za rešavanje ovog pitanja, ali nakon javne rasprave ti predlozi su izbrisani iz dokumenta.

Slučaj „Hlas ljudu“ pokazuje u kojoj meri su upravo predložena rešenja za jačanje nezavisnosti manjinskih medija neophodna.

12.08.2019. Novi Sad
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email