NDNV: Institucije neka konačno preuzmu odgovornost i reaguju!

Institucije u Srbiji moraju pokazati da rade u interesu građana a ne političkih moćnika.

26. Aug 2019

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahteva od nadležnih institucija da konačno reaguju na zahteve direktorke novosadske televizije Kanal 9, Maje Pavlović koja već dve nedelje štrajkuje glađu zbog nezavidne situacije u toj medijskoj kući.

Institucije u Srbiji moraju pokazati da rade u interesu građana a ne političkih moćnika i moraju preuzeti odgovornost za svoj rad. Nedopustivo je da se ugrožavaju ljudski životi zbog nečinjenja nadležnih i da se o problemima ćuti. Odgovornost za ovu situaciju leži i na pojedincima u institucijama koji okreću glavu umesto da rade svoj posao i da rešavaju probleme građana.

Pozivamo i Maju Pavlović da prekine štrajk glađu da ne bi ozbiljno narušila svoje zdravlje. Ona je u razgovoru sa predstavnicima NDNV-a rekla da „se oseća dobro iako joj je zima“, a na poziv udruženja da odustane od ovog vida borbe rekla je da ona „ne može kući, da stavi ključ u bravu i da kaže novinarima da idu kući“.

Direktorica televizije Kanal 9 Maja Pavlović ponovo štrajkuje glađu zbog nezavidne materijalne situacije u kojoj se našao taj lokalni medij, te nedoslednih tržišnih uslova, selektivne primene zakona i političkih pritisaka.

Slučaj ove televizije je dobar pokazatelj u kakvom su stanju mediji na lokalu i u kakvim uslovima naše kolege u manjim redakcijama moraju da rade. Ponižavanje naše profesije konačno treba na naiđe i na osudu građana, jer bez profesionalnih medija i slobodnih novinara na lokalu nema ni demokratije.

O problemima Maje Pavlović NDNV je u saradnji sa kolegama iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Lokal Press-a obavestilo i predsednika Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera koji je u poseti Srbiji.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 26. avgust 2019.

Print Friendly, PDF & Email