Rečnik aktuelnih termina u medijskoj industriji

Rečnik aktuelnih termina u medijskoj industriji

11. Jul 2019

Reading Time: 2 minutes

Iz uvodnika:

U poslednjih nekoliko godina industrija AV sadržaja u svetu je izuzetno dinamična kako zbog tehnoloških novina koje uslovljavaju promene u proizvodnji i distribuciji, tako i zbog promene postojećih poslovnih modela (na primer, linearno emitovanje vs. VOD) i uspostavljanja novih.

Jedna od posledica promena je i pojava novih termina, skraćenica, slivenica i žargona. Osim novih, u ovom nevelikom izboru našli su se i neki stariji termini – smatrali smo da nije zgoreg ponovo se pozabaviti njima, budući da smo se uverili da se različito interpretiraju. Izbor obuhvata pojmove iz nekoliko oblasti – od čisto tehničkih termina, pa do onih koji se koriste u monetizaciji sadržaja – svi oni su, međutim, deo onoga što nazivamo medijskom industrijom. Namera nam je bila da, u odsustvu domaće stručne literature, medijskim profesionalcima damo alat za lakše razumevanje strane stručne literature i komunikaciju sa kolegama u inostranstvu, isto tako ljubiteljima AV umetnosti ukažemo na novine u filmu, televiziji, videu itd.

Ovaj rečnik nikako ne treba koristiti kao rečnik engleskog jezika opšteg tipa, on je samo za razumevanje pojmova iz medijske industrije; to je, da tako kažemo, jedan esnafski rečnik. Pa kako za esnaf na engleskom govornom području “run” znači emitovanje, a “truck” pokret kamere, ni mi se nismo bavili trčanjem, kamionom niti opštim značenjem nekih drugih reči. Neke termine nismo prevodili pošto su iz engleskog ušli i odomaćili se u srpskom jeziku (slot, pič itd.), za neke nismo odoleli, nego izmislili reč (pa je napisali kurzivom: javis, bućkurinarstvo itd.), negde smo pozajmili reči koje su smislili drugi (obrazabava se pojavila u prevodu romana “Helikonija” iz osamdesetih, prevodioci Zoran Jakšić i Branislav Brkić).

Ovaj rečnik omogućava i da se čuje kako se reč izgovara na engleskom jeziku ili kolokvijalnom govoru. Dovoljno je kliknuti na termin na engleskom koji vodi do audio-video snimka na Youtube kanalu Leksikon novih termina u industriji AV sadržaja.

Rečnik aktuelnih termina u medijskoj industriji možete preuzeti OVDE.

Print Friendly, PDF & Email