NDNV: Dragan Vučićević osuđen na naknadu štete zbog uvrede Dinka Gruhonjića

Gruhonjić će novac koji dobije na osnovu ove presude uplatiti u fond crowdfunding kampanje NDNV-a

17. Jul 2019

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine izražava zadovoljstvo sudskom presudom kojima je sankcionisan tabloid Informer i njegov odgovrni urednik zbog uvreda na račun novinara i porogramskog direktora NDNV-a Dinka Gruhonjića.

Iako je reč o maratonskom procesu, važna je poruka ove presude da se govor mržnje i javno blaćanje istaknutih novinara koji profesionalno rade svoj posao ipak sankcioniše.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Beogradu odgovornom uredniku tabloida Informer Draganu Vučićeviću naloženo je da novinaru i programskom direktoru Nezavisnog društvo novinara Vojvodine (NDNV) Dinku Gruhonjiću isplati sto hiljada dinara zbog povrede časti.

Apelacioni sud u Beogradu doneo je ovu presudu po tužbi Dinka Gruhonjića protiv „Insajder tima“ doo iz Beograda i odgovornog urednika Informera Dragana Vučićevića. Presuda je doneta 16. maja, a njome je odbijena žalba tuženih na prvostepenu presudu iz juna 2017. godine.

Na osnovu pravosnažne sudske presude, tuženi su obavezni da tužiocu isplate sto hiljada dinara sa zateznom kamatom na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede časti, ugleda i prava ličnosti.

Istom presudom glavnom uredniku Informera Draganu Vučićeviću zabranjeno je da u tom mediju ponovi uvrede koje su iznošene protiv Gruhonjića pod pretnjom novčane kazne. Vučićeviću je naloženo i da objavi ovu sudsku presudu u listu Informer.

Dinko Gruhonjić će novac koji dobije na osnovu ove presude uplatiti u fond crowdfunding kampanje Nezavisnog društva novinara Vojvodine namenjene portalima VOICE, Autonomija i Autonomija na mađarskom jeziku, s ciljem jačanja nezavisnog novinarstva, kao jedine brane tabloidnom ludilu.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 17. jul 2019.

Print Friendly, PDF & Email