Građanska Vojvodina: Matica srpska nastavlja da gura društvo u šovinističko živo blato

Apelujemo na zdrave antinacionalističke društvene snage u Vojvodini da ponude novu društvenu platformu

29. Jul 2019

Reading Time: 2 minutes

Građanska Vojvodina najoštrije osuđuje izjave predsednika Matice srpske Dragana Stanića, kojima se nastavlja tradicija raspirivanja pogubne velikosrpske nacionalističke retorike, koja je ključni uzrok civilizacijske propasti društva u Srbiji kojoj prisustvujemo već više od 30 godina.

Stanić je u intervjuu opskurnim beogradskim “Večernjim novostima” na čijem čelu je Milorad Vučelić, jedan od “prvoboraca” propagande etnonacionalizma i ratova, ponovio stare šovinističke teze: da je Crna Gora “srpska država”, da je na delu međunarodna zavera protiv Srba, da je ćirilica u Srbiji ugrožena, da su Srbi “najmirotvorniji narod u regionu”, da su Srbi svugde u regionu “elementarno ugroženi” a da su nam svi susedi praktično neprijatelji, kao i večitu mantru o “kosovskom zavetu”.

Matica srpska je nažalost još jedna u nizu institucija u Srbiji koja je do te mere zagađena nacionalizmom da je odavno izgubila bilo kakvu emancipatorsku ulogu. Umesto toga, ona nastavlja sa guranjem društva u još dublje šovinističko živo blato. Da zlo bude veće, takva užasna propaganda sprovodi se iz Vojvodine, koja je nekada važila za oazu suživota i tolerancije u ovom delu sveta, a koju etnonacionalisti pokušavaju da pretvore u potpuno srpsku pokrajinu, kako bi se “raskusurali” za gubitak Kosova.

Srpski etnonacionalizam i šovinizam u ratovima iz devedesetih godina 20. veka imao je sva obeležja fašizma, a krvavi tragovi tog fašizma vuku se i dan-danas regionom kao zla kob. Društvo u Srbiji je dubinski zagađeno tom ideologijom, u čemu apsolutno dominira vladajući režim, koji čine upravo osobe koje su bile a bliski saradnici zlikovačkog režima Slobodana Miloševića. Međutim, zapanjuje činjenica da u tom smislu u Srbiji skoro i da nema društvene i političke alternative koja je svesna da je upravo velikosrpski nacionalizam uzrok civilizacijske propasti kojoj prisustvujemo.

Apelujemo na sve snage u društvu koje su jasno i izričito antinacionalistički opredeljene da se ujedine u borbi protiv nacionalističke pošasti. Naročito apelujemo na takve zdrave društvene snage u Vojvodini, koje moraju da pokušaju da ponude društvenu platformu za odbranu naše pokrajine od nastavka etničkog inženjeringa kojem svedočimo i iz usta predsednika Matice srpske.

Građansku Vojvodinu čine: Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Centar za interlkulturalnu komunikaciju.

U Novom Sadu, 29. jula 2019. godine

Print Friendly, PDF & Email