Građanska Vojvodina: Prebijanje studenata posledica militantne kampanje vlasti protiv neistomišljenika, nužan građanski otpor

Moramo da se okupimo svi u utorak, 11. juna u 18 sati, u studentskom kampusu i pokažemo da nećemo dozvoliti da tuku naše studente

09. Jun 2019

Reading Time: 2 minutes

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina poziva građane da izvrše pritisak na organe vlasti da hitno spreče nasilje i politički motivisane fizičke napade. Ukoliko nadležni državni organi to ne učine, građani nemaju drugog izbora nego da se samoorganizuju u zaštiti od nasilnika koji u ovoj zemlji samouvereno i slobodno haraju po novosadskim ulicama i prebijaju studente samo zato što iznose svoje političke stavove koji nisu po meri vlasti u Srbiji.

Upozoravamo policiju i pravosudne organe da prestanu da štite kriminalce i da postupaju isključivo u skladu sa zakonima, a ne po političkim nalozima. U protivnom, biće najodgovorniji za haos i obračune u koje se društvo uvodi militantnom političkom kampanjom protiv političkih neistomišljenika, koju sprovodi aktuelna vlast.

Sinoć je u Novom Sadu krvnički pretučen Dejan Bagarić, student Filozofskog fakulteta, građanski aktivista Antifašisitčke koalicije i jedan od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“. Dejan je napadnut u Univerzitetskom kampusu, neposredno nakon završetka novosadskog protesta, nedaleko od studentskog restorana, gde su ga nepoznati nasilnici oborili na asfalt i zadali mu više udaraca. On je nakon toga primljen u Urgentni centar Kliničkog centra Vojvodine sa brojnim podlivima i povredama od udaraca po glavi i telu, gde je zadržan kako bi lekari pratili njegovo zdravstveno stanje.

Ovo je treći napad u dva dana, u kojem su meta bili mladi ljudi koji učestvuju u organizaciji protesta u Novom Sadu, jer su samo dan ranije – takođe u novosadskom univerzitetskom kampusu – pretučena dvojica studenata i aktivisti organizacije „Krov nad glavom“. Studenti Marko Đelević i Mihajlo Nikolić su napadnuti metalnim šipkama i bokserima od dvojice nepoznatih maskiranih napadača, naočigled brojnih prolaznika. Prethodno su njih dvojica bila na protestu protiv seče drveća i za očuvanje parkića na uglu Stražilovske ulice i Ulice Maksima Gorkog u Novom Sadu. Prolazeći kroz kampus oni su primetili dve osobe s kačketima, u crnim trenerkama zakopčanim do grla, kako ih posmatraju stojeći pored izlepljenih plakata “Srpske desnice”. Te osobe su ih potom napale.

Apelujemo na građane da ne dozvole kriminalcima, čiju god zaštitu oni uživali, da upadaju u univerzitetski kampus i prebijaju studente. Pritisak na državne organe koji bi morali da brinu o bezbednosti građana, hapse batinaše i njihove nalogodavce i izvode ih pred lice pravde, mora biti jedinstven.

Zato moramo da se okupimo svi u utorak, 11. juna u 18 sati, u studentskom kampusu i pokažemo da nećemo dozvoliti da tuku naše studente i da društvom zavladaju nasilnici i nacionalističke horde, ali i da nećemo da ćutimo na ćutanje onih koji bi nasilje morali da sprečavaju i sankcionišu.

9. juna 2019.

Građansku Vojvodinu čine: Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti Subotica.

Print Friendly, PDF & Email