NDNV: TV Pančevo od novinara Nenada Živkovića pravi metu

NDNV podseća da je ta prorežimska televizija više puta emitovala priloge u kojima Živkovića praktično targetira kao legitimnu metu

30. May 2019

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorava da je Televizija Pančevo nastavila sa veoma opasnom kampanjom targetiranja i iznošenje laži i uvreda o novinaru portala “Pančevo Si Ti” i građanskom aktivisti Nenadu Živkoviću iz tog grada.

NDNV podseća da je ta prorežimska televizija više puta emitovala priloge u kojima Živkovića praktično targetira kao legitimnu metu, a poslednji takav objavljen je 29. maja i postavljen na Jutjub (YouTube) stranicu, u kojem Živkovića nazivaju “fašistom i promoterom govora mržnje, koji poziva na nasilje”.

Upozoravamo javnost da ovakvo iživljavanje nad profesionalnim novinarima, uz pomoć budžeski finansiranih režimskih medija, za cilj ima gušenje slobode medija u Srbiji i prava građana na nepristrasno informisanje.

Televizija Pančevo je jedan od onih medija za koji su relevantna istraživanja i analize potvrdile da iz državnog budžeta na lokalnim i drugim konkursima dobija velike svote novca, koje dolaze iz džepova građana, a koje potom koriste za obračun sa neistomišljenicima aktuelne vlasti.

Građane pozivamo da se obaveste o tome na koji način i za kakve namene mediji poput Televizije Pančevo troše njihov novac i kakvu atmosferu nasilja kreiraju u društvu uz pomoć tih sredstava.

Pozivamo godinama nevidljivo Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da konačno počne da deluje u skladu sa zakonom i da reaguje huškačke medijske priloge i medije koji promovišu nasilje i govor mržnje. U suprotnom će snositi odgovornost za pogubne posledice koje neupitno slede ukoliko se kampanja nasilja ne zaustavi.

Pozivamo i međunarodnu zajednicu, a u svetlu najnovijeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u EU integracijama, da posebno obrati pažnju na dramatične uslove u kojima rade naročito lokalni novinari u Srbiji, jer su oni izloženi najstrašnijim pretnjama i napadima lokalnih moćnika. A koliko su lokalni novinari ugroženiji u Srbiji, nažalost najbolje pokazuje slučaj paljenja kuće novinara portala “Žig info” iz Grocke Milana Jovanovića.

Kolege novinare pozivamo da se solidarišu sa onima koji su danas meta političkih i drugih moćnika i da ne pristaju da učestvuju u propagandi. Novinarstvo jeste, i mora ostati, nezavisna profesija.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
30. maj 2019.
Novi Sad

Print Friendly, PDF & Email