Građanska Vojvodina: Ako ne zabrani skup radikala u Hrtkovcima, država će ugroziti bezbednost građana

Zakazivanje otadžbinskog kongresa SRS u Hrtkovcima je očigledan nastavak politike širenja nacionalne mržnje

03. May 2019

Reading Time: 2 minutes

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova da zabrani okupljanje članova i funkcionera Srpske radiklane stranke zakazano za subotu 4. maja i spreče ponavljanje zločina koji je lider radikala počinio u tom mestu devedestih godina prošlog veka.

Zakazivanje otadžbinskog kongresa SRS u Hrtkovcima je očigledan nastavak politike širenja nacionalne mržnje od čijih posledica se ovo društvo još nije oporavilo. Da su takve provokacije izuzetno opasne svedoče hiljade žrtava suludih etničkih inženjeringa sprovođenih pre tri decenije.

Za aktuelne provokacije, međutim, nije odgovoran samo osuđeni ratni zločinacv Vojislav Šešelj, za njih će, ukoliko se dozvole, ključnu odgovornost snositi vlast i instiucije ove države Srbije.

Omogućavanje takvog političkog iživljavanja u sredini koja još nosi ožiljke devedesetih protivno je i važećem Ustavu Srbije i prihvaćenim međunarodnim konvencijama kojima se zabranjuje izazivanje i raspirivanje međunacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Posle nacionalističkog skupa pred pekarom “Roma” u Borči u kojem je pretnjama bio izložen građanin albanske nacionalnosti, a koji je vlast dozvolila, nesmetano održavanje radikalskog konresa u Hrtkovcima bio bi jasan i veoma opasan znak da je bezbednost manjinskih zajednica u Srbiji ozbiljno ugorožena.

Apelujemo zato na sve građane da ne dozvole da društvom zavladaju nacionalističke horde i da od institucija države zahtevaju da deluju u skladu sa propisima i zaštite meštane Hrtkovaca, kao i sve druge građane ove zemlje od samoproklamovanih zaštitnika nacionalnih interesa.

Osuđeni ratni zločinac, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj organizuje Otadžbinski kongres Srpske radikalne stranke 4. maja u Hrtkovcima, mestu u kojem je upamćen po progonu vojvođanskih Hrvata početkom devedesetih godina. Šešelj je pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove u Hagu osuđen na 10 godina zatvora jer je proglašen krivim za progon, deportaciju i podsticanje deportacije Hrvata iz Vojvodine.

Prošle godine, samo mesec dana posle izricanja presuda Šešelj je pokušao da se vrati na mesto zločina, zakazavši skup radikala, tačno 26 godina posle mitinga u ovom selu, na kojem su javno čitana imena onih Hrvata koje su radikali proglasili neprijateljima, a nakon čega su krenula iseljavanje Hrvata. Međutim, nakon pritiska javnosti to okupljanje MUP je zabranio, a Šešelj i njegove prostalice okupile su se u mestu Jarak. Ovogodišnji skup organizuje se u u kući Vojislava Šešelja u Hrtkovcima, koju je kupio u međuvremenu, a na kojoj je neonskim svetlima istaknuto “Kuća Vojislava Šešelja”.

Prema podacima Fonda za humanitarno pravo, iz Vojvodine je u periodu od 1991. do 1995, proterano nekoliko desetina hiljada Hrvata.

Ako se i Šešelj kao pojedinac ruga sudskim presudama, država i predstavnici vlasti nipošoto ne bi smeli da se rugaju zakonima ove zemlje i ugrožavaju bezbednost svojih građana, prepuštajući ih na milost i nemilost nasilnicima.

3. maj 2019.

Građansku Vojvodinu čine:
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam
Građanska akcija Pančevo
Zelena mreža Vojvodine
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Centar za interlkulturalnu komunikaciju
Vojvođanski građanski centar
Centar građanskih vrednosti Subotica

Print Friendly, PDF & Email