NUNS i NDNV: Da li se TV O2 uključila u kampanju protiv slobodnih medija

Nezadovoljstvo uređivačkom politikom ne sme i ne može biti inspiracija i opravdanje za otvorene pritiske, pretnje i zastrašivanje novinara i medija.

09. Apr 2019

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije protestuju zbog odluke televizije O2 da svoju emisiju Fokus daju na raspolaganje Bogoljubu Pješčiću, čoveku koji je nedavno pretio direktoru programa N1 Jugoslavu Ćosiću i glavnom uredniku agencije Beta Draganu Janjiću.

Neprihvatljivo je da televizija sa nacionalnom frekvencijom omogući čoveku o čijim pretnjama dvojici uglednih novinara je obaveštena javnost i koga je tim povodom saslušala policija, da emisiju iskoristi za nastavak kampanje protiv Ćosića i Janjića iznoseći neargumentovane kritike i optužbe te da tako vrši javni pritisak na te dve medijske kuće.

NUNS i NDNV podsećaju da je nezadovoljstvo uređivačkom politikom pravo svakog građanina, da za izražavanje tog nezadovoljstva postoje razni mehanizmi, od Saveta za štampu kao samoregulatornog tela do Regulatornog tela za elektronske medija. Međutim, to nezadovoljstvo ne sme i ne može biti inspiracija i opravdanje za otvorene pritiske, pretnje i zastrašivanje novinara i medija.

“Sve što je taj čovek izgovorio je neistina”, izjavio je direktor N1 Jugoslav Ćosić za agenciju FoNet sinoć posle emisije, reagujući na tvrdnje Pješčića da nije pretio ni njemu ni glavnom i odgovornom uredniku Bete Draganu Janjiću. Prema Ćosićevim rečima, imajući u vidu količinu laži koju je Pješčić izgovorio i način na koji ih kombinuje, jasno je da se ne radi o slučajnoj i individualnoj provokaciji, već da se radi o smišljenoj kampanji, posebno sada kada mu se za te laži otvara prostor na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Podsećamo da je Pješčić krajem marta glavnom uredniku Bete Draganu Janjiću poslao preteću poruku: „Ako u subotu bude nereda, čini mi se da će Beta biti spaljena. Ništa strašno kao u RTS, demokratski izraženo nezadovoljstvo“.

Samo dve sedmice ranije, Pješčić je pozvao telefonom Jugoslava Ćosića, u razgovoru se lažno se predstavio kao službenik Vlade SAD i pretio mu dovodeći N1 u vezu sa terorizmom.

NUNS – NDNV 9. april 2019.

Print Friendly, PDF & Email