NDNV: Nove pretnje Dinku Gruhonjiću, tražićemo pravnu zaštitu međunarodnih institucija

Ponovo upućene pretnje programskom uredniku NDNV Dinku Gruhonjiću na Fejsbuk stranici "Srbija naša zemlja"

12. Apr 2019

Reading Time: 2 minutes
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) obaveštava javnost se pretnje istaknutim članovima našeg društva nastavljaju i da su postale svakodnevne, a u tim napadima poslednjih meseci prednjači Fejsbuk stranica “Srbija naša zemlja” sa svojim botovskim odredima.

Programskom uredniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinku Gruhonjiću juče su ponovo upućene pretnje nakon što je na Fejsbuk stranici “Srbija naša zemlja” objavljena njegova fotografija uz huškački komentar: “‘Nezavisni novinar’ i rezident Hrvatske obaveštajne službe naziva Srbiju post genocidnim društvom. Da li je dosta? Imamo li ponosa?”.

Ispod ovog posta usledili su brojni komentari u kojima ljudi sa imenom i prezimenom vređaju i prete Gruhonjiću na različite načine, između ostalog i na ovaj: “Pustite Legiju iz zatvora, on će sa svojim ljudima da sredi i ovakve i one na Kosovu a Boga mi i ove naše ustaše…”.

Javno pitamo nosioce političkih vlasti u Srbiji čiju podršku uživa ova platforma koja se u gebelsovskom maniru obračunava sa politčkim neistomišljenicima vlasti, jer je sad više nego očigledno da neko u državnoj hijerarhiji u najmanju ruku onemogućava primenu zakona i sankcionisanje za pretnje profesionalnim novinarima i NDNV-u.

Podsećamo, naime, da je nedavno meta ove FB stranice bio i doskorašnji predsendik NDNV-a Nedim Sejdinović, koji je dobio stotine pretnji, uredno ih prijavio kao i sve prethodne, dao iskaz Tužilaštvu… Ali, niko nije sankcionisan.

Podsećamo da je i Gruhonjiću pre samo desetak dana pretnje smrću uputio anonimni komentator na njegovom blogu dinkogruhonjic.blogspot.com, koji mu je između ostalog poručio “Presudiće ti na ulici jedan Srbin koji voli svoj narod”.

I Gruhonjić i Sejdinović sve pretnje koje su dobijali, a koje su intenzivirane poslednjih nekoliko meseci su prijavili, više puta davali su iskaz u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Međutim, do sada niko za te pretnje nije odgovarao.

Posebno Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal u Beogradu saopštilo je ovih dana da preduzima dokazne radnje u vezi sa sadržajem koji objavljuje Fejsbuk stranica “Srbija naša zemlja”. Međutim, očigledno je da se napadi i pretnje nastavljaju. Pitamo se na čemu kreatori ovog linča protiv profesionalnih novinara i drugih slobodnomislećih pojedinaca zasnivaju uverenje da mogu nekažnjeno da vređaju, prete i pozivaju na linč. Jer, očiglendo imaju takvo uverenje. I ko to može da pruža zaštitu onima koji svakodnevno i flagrantno krše zakone i ugrožavaju živote drugih ljudi? Ko je to moćniji od tužilaštva i drugih pravosudnih organa? Ko upravlja ovom zemljom, institucije ili …?

Podsećamo da su i Gruhonjić i Sejdinović već više godina meta pretnji i preko društvenih mreža, da su im crtane mete na čelo u režimskim tablodima, ali i da su ih i pojedini državni funkcioneri iz Srpske napredne stranke javno “obeležavali” kao državne neprijatelje.

Prema tome, više nema nikakve sumnje da je reč o organizovanoj političkoj hajci koja kao i svaki organizovani kriminal ima uporište u najvišim pozicijama vlasti. Jer, u suprotnom tako učestale i ozbiljne eksplicitne pretnje ne bi bile ni tolerisane ni politički podstrekivane.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine prinuđeno je da zbog svega navedenog zatraži pomoć i pravnu zašititu od međunarodnih institucija, s obzirom da nam pravnu zaštitu ne pruža naša država.
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 12. april 2019.
Print Friendly, PDF & Email