Medijska koalicija: Štrajk glađu direktorice TV Kanal 9 iz Novog Sada kao posledica političkog pritiska na nerežimske medije

Obračun sa onima koji se usuđuju da pitaju

16. Apr 2019

Reading Time: 2 minutes

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja poziva nadležne državne organe da pod hitno reše nagomilane probleme TV Kanal 9 iz Novog Sada, koji su prouzrokovani upravo nečinjenjem nadležnih državnih i pravosudnih organa, kako bi vlasnica i direktorka te televizije Maja Pavlović prekinula štrajk glađu. Upozoravamo da je primer TV Kanal 9 ilustrativan za sve lokalne medije u Srbiji, jer je očigledno da se protiv svih onih profesionalnih medija koji izveštavaju u javnom interesu preduzimaju najrazličitije mere kako bi bili ugušeni.

Predstavnici koalicije medijskih i novinarskih udruženja juče popodne su bili u poseti Maji Pavlović, koja štrajkuje glađu u prostorijama TV Kanal 9 po drugi put za proteklih 11 meseci, jer – uprkos uveravanjima – država ni na koji način nije ni počela da rešava ono što je obećala, kako bi se rešili problemi te televizije koja je nagomilala upravo država svojim nečinjenjem ili pogrešnim činjenjem, kao i pravosudni organi sa otezanjem u donošenju presuda.

„Naša borba je pravna borba i mi pravnim putem pokušavamo da dođemo do odgovora, do kojih ne možemo da dođemo, jer država ne želi da poštuje zakone koje je sama donela. Da li je normalno da posle pet godina ne možemo da dobijemo presudu u Upravnom sudu, da li je normalno da moja inicijativa o ustavnosti i ustavnoj žalbi povodom taksi SOKOJ-a i OFPS-a stoji tri godine na Ustavnom sudu i da ja ne mogu da dobijem odgovor? Ja samo tražim da država počne da se ponaša u skladu sa zakonima koje je donela”, izjavila je Maja Pavlović.

“Prošle godine ja sam se jako trudila da izostavim politiku i da to svedem isključivo na oblast prava i ekonomije, a sada zaista nemam drugi odgovor nego da je ovo zaista obračun sa onima koji se usuđuju da pitaju i da u u svom programu emituju i mišljenja onih koji nisu u vlasti ili da prate građanske proteste koji jedino mi pratimo od svih televizija u Novom Sadu”, kazala je Maja Pavlović i pozvala predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da podrži njen štrajk, kao način borbe za pravnu državu.

Ona je dodala da je preduslov da prekine sa štrajkom glađu da konačno TV Kanal 9 dobije presude koje čeka toliko dugo. Pozvala je sve kolege koji smatraju da dele probleme koje ona ima da joj se pridruže u štrajku glađu. “Mislim da ne treba ćutati”, poručila je Maja Pavlović.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja poziva kolege da istraže izrečene sumnje da televizije bliske Srpskoj naprednoj stranci uopšte ne moraju da plaćaju naknade ni OFPS-u ni SOKOJ-u, jer ih te organizacije ne tuže. Takođe, postoje indicije i da televizije bliske vlastima ne moraju da plaćaju ni zakupe više stotina kvadratnih metara poslovnih prostora koje koriste, na najelitinijim lokacijama, a koje su u vlasništvu države.

Koalicija poziva na solidarnost sa kolegama sa TV Kanal 9, kao i da uplatom sredstava pomognu da račun TV Kanal 9 bude odblokiran:

Banka Intesa: d.o.o. Kanal 9, Novi Sad 160-170280-38
Poštanska štedionica: d.o.o. Kanal 9, Novi Sad 200-2639250101934-81

Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 16. april 2019.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja:
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Poslovno udruženje Lokal pres
Asocijacija onlajn medija
Asicijacija medija

Print Friendly, PDF & Email