Građanska Vojvodina: Sramna oslobađajuća presuda za neonaciste

"Presedan kakav čak ni Srbija odavno nije doživela"

09. Apr 2019

Reading Time: 3 minutes

Građanska Vojvodina zaprešaćena je odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu kojom je vođa zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goran Davidović oslobođen od krivične odgovornosti za fizički napad na učesnike Antifašističke šetnju “Stop fašizmu” u Novom Sadu 2007. godine, te poziva sudsku vlast da preispita tu odluku.

Oslobađanjem od krivične odgovornosti vođe zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Gorana Davidovića, Apelacioni sud u Novom Sadu napravio je pravni presedan kakav čak ni Srbija odavno nije doživela.

Izjednačavajući prekršajno i teško krivično delo, što je bez sumnje izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, sud je ustvari presudio svim građanima koje su Davidović i njegovi neonacisti napali 7. oktobra 2007. u Novom Sadu.

Podesećamo javnost da je Građanska Vojvodina toga dana organizovala Antifašističku šetnju “Stop fašizmu” kao reakciju na bujanje fašizma i neonacizma u glavnom gradu naše Vojvodine, a da su se neonacisti istog dana okupili u dvorištu Doma vojske gde su održavali zabranjeni skup “Marš za jedinstvo Srbije”.

Tom prilikom napali su građane koji su mirno šetali pored ograde Doma vojske, bacali kamenice i flaše i povredili nekoliko njih. Prvostepenom presudom utvrđeno je da je Davidović komandovao tim ljudima, a da su se neki od njih popeli na ogradu i nacistički salutirali u pravcu građana ispruženom desnom rukom.

Davidović je 30. oktobra prošle godine osuđen u Višem sudu u Novom Sadu na godinu dana zatvora zbog pomenutog dela. Sud je tada osudio i Nedeljka Pešića na zatvorsku kaznu u trajanju od 14 meseci, ali je i njega Apelacioni sud oslobodio krivice.

Apelacioni sud je doneo ovu sramnu i neverovatnu odluku 6. marta, a u presudi piše da su Davidović i Pešić oslobođeni zbog poštovanja načela Ne bis in idem, pošto je protiv njih dvojice već vođen prekršajni postupak 2007. godine zbog remećenja javnog reda i mira. Tada je Davidović oslobođen zbog nedostatka dokaza, a Pešić je osuđen na 25 dana zatvora.

Podsećamo i da je Davidovićev advokat više puta tražio da se protiv njega obustavi krivični postupak zbog primene načela Ne bis in idem, ali je Viši sud to odbio, uz obrazloženje da je izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti krivično delo, a ne prekršaj.

Da li to Apelacioni sud tako tumači načelo Ne bis in idem, s ciljem da pruži pravnu zaštitu počiniocima veoma teških krivičnih dela, za koja je zaprećena kazna zatvora u trajanju do osam godina? Znači li to da Davidović sada može slobodno da se vrati iz Italije u koju je pobegao od suđenja i da nastavi svoje pohode i napade na slobodomisleće građane u Vojvodini i Srbiji?

Apelacioni sud pozvao se na Ustav Srbije, Zakon o krivičnom postupku i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kojom je propisano da se nikome ne sme ponovo suditi, niti se može ponovo kazniti u krivičnom postupku u nadležnosti iste države za delo zbog koga je već bio pravosnažno oslobođen ili osuđen u skladu sa zakonom i krivičnim postupkom te države.

Dakle, reč je o načelu koje se odnosi isključivo na krivični postupak. Međutim, Apelacioni sud se poziva na prethodno vođeni prekršajni postupak.

Protiv navedene odluke Apelacionog suda nije dozvoljena žalba, te je krivični postupak pravosnažno okončan. Ipak, protiv odluke Apelacionog suda može se podneti zahtev za zaštitu zakonitosti o kom odlučuje Vrhovni kasacioni sud. Stoga apelujemo na tužilaštvo u Novom Sadu da ozbiljno shvati moguće posledice sramne odluke Apelacionog suda i posegne za ovim vanrednim pravnim lekom. Time će se staviti u zaštitu slobodnih građana, a ne nasilnika i kriminalaca!

Novi Sad, 9. aprila 2019.

Građansku Vojvodinu čine: Građanska akcija Pančevo, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti Subotica.

Print Friendly, PDF & Email