Građanska Vojvodina: Izostanak podrške žrtvama nacionalističkog diviljanja ispred pekare u Borči sramotan i opasan

Zato što su oni koji samouvereno prete neistomišljenicima zaštićeni, niko u ovoj zemlji više nije bezbedan

28. Apr 2019

Reading Time: 2 minutes
Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije osuđuje nacionalističko divljanje desničara ispred pekare čiji je vlasnik albanske nacionalnosti i pozivamo javnost da aktivno reaguju na ovakve napade kako bismo zaustavili eskalaciju sukoba u društvu.

Nekoliko desetina desničara okupilo se u sred dana ispred pekare “Roma” u beogradskom naselju Borča, oni su nosili srpske zastave i skandirali parole o Kosovu, a na automobil vlasnika pekare stavili su svinjske glave i po njemu izlepili plakate.

Nažalost ovo više nije izolovan incident ekstremista u Srbiji, već samo jedan u nizu nacionalisitčkih napada koji su posledica dominacije jezika mržnje u našem javnom prostoru, u našim medijima i na našoj političkoj sceni, ali i ćutanja institucija.

Sramotno je i opasno nečinjenje državnih organa, ali i izostanak reakcije građana na ovako besraman napad na naše sugrađane kojima niko nije pružio podršku u trenutku kad su se našli na meti ekstremista.

Građani Srbije ne smeju da ćute na fašizaciju društva koja definitivno ugrožava slobode i prava svih građana Srbije koji nisu po meri onih koji zagovaraju ideologiju krvi i tla, a koji su izgleda u ovoj zemlji i iznad zakona.

I baš zato što su oni koji samouvereno prete neistomišljenicima i prebrojavaju tuđa krvna zrnca zaštićeni, niko u ovoj zemlji danas više nije bezbedan.

Ukoliko se ne izborimo za demokratske institucije, vladavinu prava i slobodne medije, to će značiti da pristajemo na to da našim životima upravljaju oni koji ovo društvo dele na podobne i izdajnike, oni koji ponižavaju institucije, oni koji ne priznaju podelu vlasti, oni koji guše slobodne medije i prete profesionalnim novinarima, oni koji ne prihvataju dugačije mišljenje.

A u tom društvu neće biti mesta za građane.

28. april 2019.Građansku Vojvodinu čine:

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam
Građanska akcija Pančevo
Zelena mreža Vojvodine
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Centar za interlkulturalnu komunikaciju
Vojvođanski građanski centar
Centar građanskih vrednosti Subotica

Print Friendly, PDF & Email