Gardijan: Fejsbuk trajno zabranio profile organizacija ekstremnih desničara

Zabranili i profile osoba koje su vodile te stranice.

19. Apr 2019

Reading Time: < 1 minute

Fejsbuk je trajno zabranio profile brojnih organizacija ekstremnih desničara poput Britanske nacionalne stranke, Engleske odbrambene lige ili organizacije Britanija prva, zbog širenja mržnje i podsticanja na nasilje, piše Gardijan.

Proglašene su stranicama “opasnih pojedinaca i organizacija” i na toj osnovi zabranjene su i trajno uklonjene.

Zabranili i profile osoba koje su vodile te stranice.

Zabrana se ne odnosi samo na te grupe ili njihove čelne osobe. Osim toga, Fejsbuk je zabranio objave u kojima se hvale te organizacije ili osobe ili im se daje podrška. Biće uklonjeni i profili osoba koje su koordinirale podršku tim organizacijama.

Ukupno je uklonjeno 12 računa organizacija i njihovih čelnih ljudi ili osnivača Fejsbuk grupa.

U saopštenju su poručili da je reč o osobama ili organizacijama koje šire mržnju, napadaju ili pozivaju na izolaciju drugih na osnovu toga ko su, nema mesta na Fejsbuku.

“Pod svojom politikom, koja se bavi opasnim pojedincima i organizacijama, zabranili smo one koji šire mržnju i nasilje ili su uključeni u činjenne mržnje i nasilja”, izjavili su.

Dodali su kako pojedincima i organizacijama koje su zabranili u Velikoj Britaniji, a koji su kršili njihova pravila ponašanja na Fejsbuku u budućnosti više neće biti dopuštena prisutnost na mreži ali i na Instagramu.

Ultradesničarska grupa, Međunarodni vitezi templari, oglasila se i poručila da su zgroženi zabranom i poručili da tragaju za pravnim opcijama kako bi se takbe odluke Fejsbuka postideli i Sovjeti.

(N1)

Print Friendly, PDF & Email