NUNS i NDNV: Za pretnje Sejdinoviću odgovornost snosi vlast

Ovo nije prvi put da ova stranica poziva na linč Sejdinovića, ali su sve dosadašnje prijave koje je NDNV dostavljalo tužilaštvu ostale bez ikakve reakcije

24. Mar 2019

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozoravaju vlast i nadležne državne organe u Srbiji da nečinjenjem preuzimaju odgovornost za brojne pretnje kojima je ponovo izložen predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović.

Najnovije pretnje usledile su juče i noćas preko društvenih mreža nakon objave preko fejsbuk stranice „Srbija NAŠA zemlja“ u kojoj se Sejdinoviću preti i po nacionalnoj osnovi, te se on naziva “muslimanskim ekstremistom” i “srbomrscem”. “Nedime Sejdimoviću, toliko nesnosno provociraš običan svet da ako ti neko izvuče uši ne čudi se”, poručuje se sa ove stranice. Na objavu su usledile desetine komentara u kojima se iznose najrazličitije uvrede predsedniku NDNV-a, kao i pretnje ubistvom i proterivanjem.

Sve pretnje prijavljene su Republičkom javnom tužilaštvu, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara.

Podsećamo, međutim, da ovo nije prvi put da navedena fejsbuk stranica poziva na linč Sejdinovića, ali i na to da su sve dosadašnje prijave koje je Nezavisno društvo novinara Vojvodine dostavljalo tužilaštvu ostale bez ikakve reakcije.

NUNS i NDNV smatraju da je reč o organizovanim akcijama zastrašivanja, za koje, sad je već neusmnjivo, odgovrnost snosi vlast, čiji predstavnici i sami često daju povoda da pretnje novinarima i drugim pojedinicima koji se kritički odnose prema donosiocima odluka, ali i državni organi i institucije koji su obavezni da postupaju po ovim prijavama, ali to ne čine.

Novinarska udruženja prinuđena su, nažalost, da zaštitiu koju im ne pruža država, zatraže od međunardonih novinarskih udruženja i drugih međunarodnih organizacija.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Nezavisno udruženje novinara Srbije

Novi Sad – Beograd, 24. mart 2019.

Print Friendly, PDF & Email