NDNV: Predsednik države i SNS-a nastavio da etiketira profesionalne novinare

Predsednik na taj način demonstrira i svoj odnos prema javnosti, jer rečnikom koji koristi zapravo ponižava sve građane

23. Mar 2019

Reading Time: 2 minutes

Nastup predsednika Srbije Aleksandra Vučića na današnjem obilasku radova na zgradi Radio-televizije Vojvodine još jednom je pokazao da niti on niti njegovi saradnici neće prestati da etiketiraju novinare, da ih maltretiraju dok rade svoj posao i postavljaju pitanja od javnog značaja za građane ove države.

Upozoravamo javnost da kroz takve nastupe predsednik države i SNS-a neprestano govori neistine i manipuliše javnošću, a posledično šalje i veoma opasnu poruku da je verbalno nasilje nad novinarima legitimno i čak poželjno. Predsednik Srbije i SNS-a na taj način demonstrira i svoj odnos prema javnosti, jer rečnikom koji koristi zapravo ponižava sve građane.

Vučić je danas vređao novinarku Televizije N1 Natašu Kovačev, govorio joj da je nepristojna, jer je u nekoliko navrata pokušala da dođe do reči i da postavi pitanja, te je optuživao da ga prekida u izlaganju, koje je trajalo gotovo 40 minuta. Vučić je svoje nepoštovanje prema novinarki N1 iskazao i tako što je mikrofon u koji je govorio okrenuo prema njoj i rekao joj da “onda ona odgovara na pitanja, kad ga već tako nevaspitano prekida”. Naravno, na taj način on je zapravo uporno izbegavao da odgovori na veoma konkretna pitanja koja mu je novinarka postavila.

Atmosfera u kojoj novinari izveštavaju sa događaja na kojima govori Vučić odavno je postala nepodnošljiva. Osim što ulazi u “raspravu” sa novinarima onih redakcija koje po njegovom mišljenju ne izveštavaju u korist režima, već se profesionalno bave svojim poslom, nemogućoj atmosferi doprinose i novinari režimskih medija koji se veoma slično ponašaju prema kolegama, sramno stajući otvoreno u zaštitu predsednika i upućujući takođe pogrdne reči novinarima koji profesionalno obavljaju svoj posao. Postavljamo im pitanje da li su oni novinari ili su portparoli režima?

Medijska scena je u poslednjim mesecima preživela ogromne udare, bezbednost novinara nikada nije bila na nižem nivou, a zbog problema i napada koji su postali svakodnevica, danas se oglasila i Radna grupa za bezbednost, apelujući da se etiketiranje novinara od strane funkcionera sadašnje vlasti nastavlja.

Svojim odnosom i ponašanjem prema novinarki N1, Vučić je danas doprineo da se ovi problemi samo produbljuju, a da se rešenje ne nazire, te opravdano sumnjamo u rešenost vlasti u Srbiji da omoguće slobodno izveštavanje i slobodu medija.

NDNV apeluje na domaću i međunarodnu javnost da učine sve da ovakvo etiketiranje novinara prestane.

Novi Sad, 23. marta 2019.
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email