Građanska Vojvodina: Vlast i deo opozicije sramno i opasno reagovali na presudu ratnom zločincu Radovanu Karadžiću

Tišina vladajućeg režima glasnija je od bilo kakvog komentara

21. Mar 2019

Reading Time: 2 minutes

Građanska Vojvodina pozdravlja presudu Međunarodnog suda u Hagu po kojoj je bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na doživotnu robiju, ali je istovremeno zgrožena ćutanjem vlasti u Srbiji o toj presudi, kao i izjavama pojedinih čelnika opozicionog Saveza za Srbiju tim povodom.

Tišina vladajućeg režima glasnija je od bilo kakvog komentara. To je, uostalom, tišina koja dolazi od Karadžićevih saučesnika u istom zločinačkom poduhvatu iz devedesetih godina prošlog veka. To je tišina onih, koji su – poput Aleksandra Vučića – nagoveštavali ubijanje stotinu Bošnjaka za jednog Srbina. Podsećanja radi, on je to izgovorio 20. jula 1995. godine u Skupštini Srbije, dakle u vreme kade je genocid u Srebrenici već bio sproveden. To je tišina onih koji su – poput Ivice Dačića – bili portparoli Miloševićevog zločinačkog režima. I pred tom i takvom tišinom padaju sve priče o njihovom navodnom “preobražaju” u nekakve “moderne evropske političare”.

Ta i takva tišina je, dakle, očekivana. Jer je reč o ljudima koji su u javnom životu iz jednog jedinog razloga: Srbija se nije suočila sa prošlošću. I Srbija se, što se njih tiče, nikada i neće suočiti s prošlošću, jer onda za njih ne bi bilo nikakve političke budućnosti.

Da je Srbija ikada krenula u proces suočavanja s prošlošću, ne bi danas bilo moguće ni da se kao alternativa vladajućem režimu predstavljaju stranke i pokreti koji su ili ogrezli u profašističkim ideologijama ili kukavički ćute o presudi Radovanu Karadžiću. Već smo tokom devedesetih godina imali priliku da gledamo srbijansku opoziciju koja se s Miloševićem takmičila u tome ko je veći šovinista i militantni nacionalista. I danas, četvrt veka docnije, deo opozicije se takmiči sa Miloševićevim epigonom – Aleksandrom Vučićem – u tome ko je veći “Srbin”.

Skrivanje istorijskih činjenica od sopstvenih građana o brutalnim zločinima koji su u ime Srbije počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije, o najkrvavijim zločinima na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata, vodiće samo jednoj i jedinoj stvari: uskraćivanju budućnosti za građane Srbije. Nemamo iluzija, režim neće odustati od skrivanja, ali poručujemo i delu opozicije koji se navodno zalažu za slobodnu Srbiju da protesti neće imati nikakav pozitivan efekat po budućnost zemlje sve dok se jasno i glasno ne kaže da nas je užasna ideja o stvaranju “velike Srbije” dovela u ovaj košmar u kojem živimo već 30 godina. A toga moraju da budu svesni i građani koji opravdano izražavaju bes i nezadovoljstvo na ulicama gradova u Vojvodini i Srbiji.

Građanska Vojvodina
Novi Sad/Subotica/Pančevo, 21. marta 2019.

Građansku Vojvodinu čine: Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanska akcija Pančevo, Centar za regionalizam, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti Subotica

Print Friendly, PDF & Email