Građanska Vojvodina: Pretnje Gruhonjiću veoma opasne, vlast nečinjenjem provocira sukobe

"Nije teško zaključiti ko su inspiratori beosmučnih pritisaka na novinarske profesionalce"

31. Mar 2019

Reading Time: 2 minutes

Građanska Vojvodina upozorava da najnovije pretnje smrću programskom uredniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine, nastavniku na Filozofskom fakultetu i novinaru agencije Beta Dinku Gruhonjiću pokazuju da nekažnjivost takvih dela može da dovede do tragičnih posledica i poziva javnost da stane u odbranu novinara i medija koje su u javnosti etiketirani kao neprijatelji države.

Upozoravamo državne organe da zbog nesankcionisanja napada na novinare snose najveću odgovornost zbog poplave pritisaka i pretnji kojima su konstantno izloženi profesionalni novinari.

Gruhonjiću su juče po ko zna koji put upućene pretnje smrću. Anonimni komentator ispod Gruhonjićevih tekstova koji se nalaze na njegovom blogu dinkogruhonjic.blogspot.com napisao je: “Srešće te jednom jedan Srbin koji voli svoj narod na ulici. Ono što bude usledilo tada će pisati u novinam” i “Presudiće ti na ulici jedan Srbin koji voli svoj narod”.

Podsećamo da do sada, uprkos podnetim prijavama, niko za pretnje Gruhonjiću nije sankcionisan.

Imajući u vidu poteze vlasti usmerene na gušenje slobode medija, kao i poruke državnih zvaničnika u kojima se profesionalni novinari označavaju kao izdajnici i strani plaćenici, nije teško zaključiti ko su inspiratori beosmučnih pritisaka na novinarske profesionalce.

Pozivamo građane Vojvodine i cele Srbije da stanu u zaštitu novinara i izvrše pritisak na državne organe da svoj posao obavljaju u skladu sa zakonima, a ne po političkim nalozima, i spreče poplavu nasilja koja bi mogla imati nesagledive posledice, jer se ona neće zaustaviti samo na ućutkivanju vlastima nepodobnih novinara.

Odbrana profesionalnih novinara i medijskih sloboda preduslov je za ostvarivanje svih ostalih prava i sloboda koja uživaju građani demokratskih zemalja, a koja su našim građanima ukinuta.

Podsećamo da se rečnik nasilja na našoj javnoj sceni pothranjuje poslednjih nekoliko godina i da su meta režima i njegovih tabloida profesionalni novinari i neistomišljenici vladajuće partije. U takvoj zatrovanoj atmosferi više nije pitanje da li će se neke pretnje i realizovati, već kada. Poslednji je trenutak da institucije odgovorne za sprovođenje zakona spreče takve obračune u društvu, jer će u suprotnom i same biti obesmišljene i odgovorne zbog uvođenja društva u haos i bezakonje.

Apelujemo na institucije Evropske unije i druge međunarodne organizacije da izvrše pritisak na vlast u Srbiji da prestane sa provociranjem unutrašnjih sukoba i omoguće slobodu medija i bezbednost novinara.

Građansku Vojvodinu čine: Građanska akcija Pančevo, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti iz Subotice.

Novi Sad, 31. mart 2019.

Print Friendly, PDF & Email