Građanska Vojvodina osuđuje pretnje agenciji Beta i televiziji N1

Ove pretnje su još jedan jezivi primer nasilja u društvu u kojem živimo i posledica su neprestanog targetiranja neistomišljenika od strane predstavnika vlasti

29. Mar 2019

Reading Time: < 1 minute

Građanska Vojvodina najoštrije osuđuje najnovije napade na profesionalne medije i novinare u Srbiji koji su neprestano na meti pretnji iz jednog jedinog razloga – zato što izveštavaju u skladu sa standardima novinarske profesije i kritikuju društvene anomalije, kojih je u Srbiji – nažalost – pregršt.

Najnovije pretnje Novinskoj agenciji Beta da će biti “spaljena” su još jedan jezivi primer nasilja u društvu u kojem živimo i posledica su neprestanog targetiranja neistomišljenika od strane predstavnika vlasti. Takođe, neprestane pretnje i pritisci na uređivačku politiku televizije N1 posledica su iste vrste targetiranja i etiketiranja, koje seže od samih vrhova vlasti, odnosno od predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

Zahtevamo da nadležni organi konačno otkriju ko stoji iza ovih pretnji, da sprovedu istragu i da adekvatno sankcionišu nasilnike. Ukoliko to ne učine, smatraćemo ih ne samo inspiratorima, već i saučesnicima. Takođe, upozoravamo domaću i međunarodnu javnost da izostanak sankcija prema nasilnicima može da vodi i ka otvorenom nasilju i obračunu sa svima onima koje vlast prepoznaje kao političke neprijatelje.

Situacija je tim opasnija po medije i novinare ako imamo u vidu činjenicu da slučajevi ubistava i atentata na novinare nikada do kraja nisu rasvetljeni.

Zato pozivamo međunarodne organizacije i institucije da učine sve da utiču na vlast u Srbiji kako bi se ovakve kampanje, jezive pretnje i pritisci na profesionalne medije i novinare zaustavile.

Novi Sad, 29. marta 2019.

Građansku Vojvodinu čine:
Centar za regionalizam
Građanska akcija Pančevo
Zelena mreža Vojvodine
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Centar za interkulturnu komunikaciju
Vojvođanski građanski centar
Centar građanskih vrednosti
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email