NUNS: Neshvatljivo blaga presuda za jezive pretnje novinarki Vojtehovski

Za pretnje smrću koje je putem Tvitera uputio novinarki TV Prva Tatjani Vojtehovski i njenoj ćerki, Viši sud u Beogradu juče je osudio Branka Tomića (36) iz Majdanpeka na uslovnu zatvorsku kaznu.

28. Feb 2019

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izražava duboko nezadovoljstvo i veliku zabrinutost povodom presude Višeg suda u Beogradu kojom je optuženi za jezive pretnje smrću novinarki Tatjani Vojtehovski i njenoj ćerki uslovno osuđen i pušten na slobodu.

NUNS smatra da takvom neshvatljivo blagom kaznenom politikom srpsko pravosuđe praktično ohrabruje verbalno nasilje prema novinarima.

Za pretnje smrću koje je putem Tvitera uputio novinarki TV Prva Tatjani Vojtehovski i njenoj ćerki, Viši sud u Beogradu juče je osudio Branka Tomića (36) iz Majdanpeka na uslovnu zatvorsku kaznu.

U izjavi za NUNS koleginica Vojtehovski kaže da je šokirana presudom koju je donela sudija Ivana Ramić a da nije saslušala ni nju njenu njenu ćerku, i da je zabrinuta za bezbednost svoje porodice.

“Šokirana sam činjenicom da je čovek koji je na najjeziviji način pretio mojoj kćeri i meni, izašao na slobodu sa uslovnom presudom. Takođe sam zaista iznenađena činjenicom da sudija Ramić nije našla za shodno čak ni da sasluša moju kćer i mene, kako je tužilalac predložio. Što mi govori da je presuda doneta samo na osnovu njegovog iskaza. Pretnje su nažalost postale dnevna stvar u ovom zatrovanom i duboko podeljenom društvu, ali priznajem da ovako jezive pretnje nisam do sad dobila. Vrlo sam razočarana, i pitam se kako je moguće da sudija nije htela čak ni da nas sasluša. Posle ove uslovne presude, koja je dovela do toga da je čovek koji nam je pretio od danas na slobodi, ne znam šta može da zaštiti moju porodicu i mene. I kakva je to poruka i osobi koja je pretila, kao i svima koji prete? Znamo kakva je. Ništa vam se neće dogoditi. Izuzetno sam zabrinuta zbog toga”, izjavila je za NUNS Tatjana Vojtehovski.

Nezadovoljstvo presudom izrazila je i organizacija Reporteri bez granica koja je na svom Tviter nalogu ocenila da “ovo nije način na koji se postupa s ozbiljnim pretnjama upućenim novinarima.

Krajem decembra 2018. NUNS je najoštrije osudio pretnje smrću upućene novinarki Tatjani Vojtehovski i njenoj ćerki i zahtevao od policije i tužilaštva da najhitnije utvrde identitet počinioca i privedu ga pravdi.

Jedan od autora jezivih pretnji je otkriven i procesuiran, ali pravda nije zadovoljena.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 28.02.2019.

Print Friendly, PDF & Email