Nevladine organizacije i opozicija bojkotuju HRT zbog tužbi protiv novinara i medija

Bojkot će trajati do kraja protesta Hrvatskog novinarskog društva koji će biti održan u subotu u Zagrebu pod sloganom "Novinarstvo ne damo".

25. Feb 2019

Reading Time: < 1 minute

Više političkih stranaka, uglavnom opozicionih, i nevladinih organizacija pridružilo se bojkotu Hrvatske radiotelevizije (HRT) zbog čak 36 tužbi koji je hrvatski javni servis pokrenuo protiv novinara i medija.

Nakon što su u nedelju najavili da se pridružuju bojkotu, najveća opoziciona stranka, Socijaldemokratska partija (SDP), jutros je sa svoje pres konferencije izbacila ekipu HRT.

„Nije do vas lično, ja se izvinjavam, ali priključili smo se bojkotu HRT-a. Mi smo se jednostavno priključili akciji koja traje do subote 2. marta, do tada ne dajemo izjave za HRT. Time protestujemo protiv, po nama, najgoreg javnog servisa u Evropi“, rekao je predsednik zagrebačkog ogranka SDP i poslanik u Saboru Gordan Maras.

Bojkot na koji je pozvalo tridesetak nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava trajaće do kraja protesta Hrvatskog novinarskog društva (HND) koji će biti održan u subotu u Zagrebu pod sloganom „Novinarstvo ne damo“.

„Uz solidarnu podršku svim tuženim novinarima i medijima, kao i ostalim novinarima koji svakodnevno trpe pritiske i zastrašivanja, namera našeg bojkota je ukazati na nakaradnost situacije u kojoj javni servis tuži medije i novinare koji izveštavaju kako se troši javni novac i time politikom zastrašivanja i pritisaka pokušava dodatno srozati medijske slobode u Hrvatskoj“, objavila su udruženja u nedavnom pozivu na bojkot.

Više političkih stranaka, uglavnom opozicionih, najavile su da do 2. marta neće učestvovati u emisijama HRT, ni davati izjave novinarima te kuće.

Prema podacima HND, javni servis dosad je podneo najmanje 36 tužbi protiv novinara i medija radi zaštite časti i ugleda, od kojih su dva protiv novinarske organizacije i njenih predstavnika. Najviše tužbi, po sedam, HRT je podneo protiv nedeljnika Nacional i portala Indeks, ali na popisu tuženih su gotovo svi značajniji pisani mediji u zemlji.

Ukupna visina traženih odštetnih zahteva iznosi oko 2,3 miliona kuna (300.000 evra).

(Danas)

Print Friendly, PDF & Email