Nedim Sejdinović: Napadi na novinare postaju sve brutalniji, odnos vlasti prema medijima šizofren

"Ako vlast oseti da je poljuljana, možemo očekivati još surovije obračune sa neistomišljenicima"

11. Feb 2019

Reading Time: 2 minutes

Predsednik Nezavisnog društva Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović, koji je ovih dana bio meta brojnih pretnji smrću, proterivanjem, te brojnih uvreda, izjavio je da su pretnje sa kojima se suočava i on i druge njegove kolege postale agresivnije i brutalnije, te da izostanak adekvatne reakcije dražvnih organa ukazuje da je reč o organizovanim napadima.

Sejdinović je za televiziju N1 rekao da je društvo u Srbiji obeleženo atmosferom nasilja, a da vlast ništa ne preduzima da se to nasilje spreči.

„Koliko država promptno reaguje na te pretnje, vidi se i po mom primeru, jer niko nije procesuiran ni sanakcionsan za pretnje koje sam dobijao“, naveo je on, podsetivši da je i tokom protesta protiv diktature 2017. godien bio meta slične kampanje i da na to nije bilo nikakve reakcije nadležnih organa.

To, kako je ocenio, pokazuje i da „vlast očigledno ne zna gde udara, pokušavajući da sazna ko stoji iza aktuelnih građanskih protesta“

Komentarišući današnje uvrede koje je na njegov račun izneo šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović, Sejdinović je kazao da ga je isti funkcioner SNS-a i ranije prozivao i proglašavao ga za „državnog neperijatelja“, te da to čini i danas. To je, dodaje, još jedna pokazatelj odnosa države prema novinarima i slobodi medija.

Sejdinović je kazao da izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića na nedavnom skupu o medijima u Davosu o njegovoj navodnoj spremnosti da unapređuje slobodu medija predstavljaju „pokušaj jeftinog sakupljanja političkih poena u inostarnstvu, dok u zemlji prevlađuje šizofren odnos vlasti prem medijima i novinarima“.

„Primećujem jedna oblik šizofrenije kad je reč o odnosu naše vlasti prema medijima. Jer, kad se radi o formalnim stvarima, o medijskoj strategiji, zakonima… tu se dešavaju neki pomaci. Ali, sa druge strane, stvarnost je potpuno suprotna, pogoršava se situacija u medijima i u oblasti ljudskih prava generalno. Izgleda kao da se mi u ovoj zemlj svi zajedno pripremamo za neku budućnost koja možda nikad neće doći. Ili kao neka vrsta igre ove vlasti sa međunarodnom zajednicom“, smatra Sejdinović.

On je naveo i da su predstavnici medijskih i novinarskih udruženja zbog toga jedno vreme suspendoavli rad u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara, jer su bili nezadovoljni njenom efikasnošću. Vratili su se, kaže, jer smatraju da ipak treba iskoristiti sve institucionalne kanale kako bi se novinari zaštitili. Alternativa je, dodaje, „da se naoružamo i sami branimo“.

„Jedina normalna opcija je da policija i tužilaštvo rade svoj posao, ali ako se ide u lošem pravcu, ako nema sankcija, zaista je pitanje ima li smisla da i dalje sedimo u toj Stalnoj radnoj grupi“, naveo je on, ukazujući da su tužilaštvo i policija javnosti trebalo da pošalju poruku da se ne može pretiti smrću nekažanjeno, ali da je poruka koju su zapravo poslali potpuno suprotna.

On je ocenio i da se novinari očigledno ne mogu s tim sami izboriti, zbog čega smatra da je dobro što je jedna od tema aktuelnih protesta i sloboda medija.

Sejdinović je naveo i da veliko broj novinara ne prijavljuju pretnje i napade jer nemaju poverenja u pravosudne organe i državni sistem, te čak veruju da delovi državnih struktura stoje iza njih.

„Atmosfera ne ide u prilog ne samo novinarima već ni prema bilo kome ko ima kritički odnos prema vlasti. I plašim se da, ako vlast proceni da postoji mogućnost da se poljuljaju njihove pozicijie, možemo očekivati još surovije obračune sa neistomišljenicima”, ocenio je predsednik NDNV-a.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email