N1 dobila pretnje da će novinari nastradati, a zgrada biti dignuta u vazduh

Zbog izveštavanja o protestima, novinarima i njihovim porodicama upućene su pretnje smrću

04. Feb 2019

Reading Time: 2 minutes

Da će nastradati novinari, njihove porodice, a zgrada televizije biti dignuta u vazduh, poslednja je pretnja koju je dobila TV N1. Te pretnje su prijavljene i policiji, a osim njih, zbog aludiranja političara na vlasti da je N1 priznala Kosovo, kroz komentare na društvenim mrežama, televizija i novinari označeni su kao izdajnici i antisrbi.

Zaposleni na TV N1 dobili su pismo. Zbog izveštavanja o protestima, novinarima i njihovim porodicama upućene su pretnje smrću.

“Da li vi imate vaše porodice, ubijate našu decu i unuke, a niste svesni ako dođe do rušenja, vaša zgrada će među prvima otići u vazduh, a može se desiti da ostanete bez svojih najmilijih. I zato vas mi veterani upozoravamo da se ne igrate sa ničijom sudbinom jer je vaša sudbina u našim rukama”, navodi se u pismu.

Pošiljalac se potpisao kao Beogradski veterani ratova 1999. U pismu je, pored pretnji, završila i članska knjižica Saveza ratnih veterana Srbije.

Međutim, predsednik tog udruženja Željko Vukelić kaže da oni ne stoje iza poslatih poruka i da žele da policija ispita ceo slučaj.

“Ja nemam blage veze o bilo čemu, a vi ako imate to prosledite nekome ko može da pogleda, da nije neko podmetnuo, ja mogu samo da kažem da najviše gledam N1, jer je najobjektivnija usred ovog svega neobjektivnog na medijskom prostoru”, kazao je Vukelić.

Da N1 nije objektivna, pa da još i priznaje Kosovo, na Tviteru otvoreno aludira potpredsednik SNS-a Milenko Jovanov, iako TV N1 u mapama vremenske prognoze, kao i drugim grafičkim ilustracijama Kosovo tretira kao i Ujedinjene nacije.

Na mapama je teritorija Kosova označena istom bojom kao i Srbija ali je teritorija označena isprekidanom linijom, iz čega se nikako ne može zaključiti da je u pitanju međunarodno priznata država.

Jovanov je, međutim, prikazao satelitski snimak pod oblacima aludirajući da N1 Kosovo tretira kao državu. Na tu njegovu objavu usledile su salve komentara u kojima se N1, između ostalog, naziva CIA televizijom, izdajničkom, predstavlja se kako puca u istinu, navodi se da je reč o novinarima plaćenicima, koji šire propagandu protiv Srbije.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić kaže da targatiranje, najčešće vodi ka otvorenim pretnjama, a onda je samo pitanje kada će se one i ostvariti.

“Ovde postoji veoma ozbiljna odgovornost političara koji učestvuju u javnom životu, oni moraju da se suzdrže kad upotrebljavaju teške reči, koje po pravilu otvaraju talas upotrebe društvenih mreža koji je preteći i predstavlja ugrožavanje sigurnosti”, upozorava Matić.

Etikete izdajnici, strani plaćenici i slično bile su i devedesetih, rezervisane za medije koji nisu pod kontrolom režima, podseća Ivana Stevanović iz Fondacije Slavko Ćuruvija.

“To je još jedan slučaj gde se prosto ljudima koji ne misle isto kao vladajući režim, ne samo medijima, već i civilnim društvima, crtaju mete na čelu, najpre poluinformacijama, izmišljenim, kvazičinjenicama, onda nastanu pretnje, a ponekad, nažalost vidimo da, pređu i u dela”, ističe Stevanović.

Tako je novinare N1 jedna Fejsbuk grupa, koja hvali vladajuću politiku, zajedno sa NUNS-om i dnevnim listom Danas označila kao sluge Globalizma, Soroša i kriminalnog klana Klinton.

Imenom i prezimenom, sa svojih profila, pojedini građani su poručili da je reč o “dokazanim veleizdajnicima”, “da ih treba proterati iz Srbije” i “zabraniti im rad u Srbiji”.

Do sada, za nadležne, ovo nije bio povod da reaguju.

(N1)

Print Friendly, PDF & Email