Građanska Vojvodina: Pretnje Sejdinoviću – znak da režim neće prezati od represije nad svim građanima

"Odbrana slobode govora ključna je u odbrani od torture. Jer, kad ućutkaju novinare, niko više neće biti pošteđen"

10. Feb 2019

Reading Time: 2 minutes

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina upozorava javnost da najnovije pretnje smrću predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću predstavljaju pretnju svim građanima, njihovim slobodama i pravima koja garantuje demokratski poredak.

Građani Vojvodine, ali i cele zemlje, nalaze se pred izborom: ili će se izboriti za dostojanstven život i prihvatiti tekovine modernih demokratskih društava ili će pristati na to da postanu podanici.

Pozivamo i sve domaće i međunarodne nevladine organizacije da dignu glas protiv gušenja ljudskih prava i slobode medija u Srbiji i utiču na donosioce odluka u svojim zemljama da ne priznaju legitimitet vlasti u Srbiji koja propagira nasilje i preti svojim građanima.

Nedim Sejdinović ovih dana dobija mnogobrojne pretnje i uvrede. Na fejsbuk stranici „Srbija Naša zemlja“ objavljen je tekst u kojem se on naziva „vojvođanskim separatistom“ i „islamskim fanatikom“ koji „prezire Srbiju i Srbe“, a zatim su usledile desetine komentara u kojima su Sejdinoviću upućene brojne direktne pretnje smrću i proterivanjem, kao i teške uvrede.

Sejdinović je i do sada, kao i celo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, bio meta organizovanih napada, koji su prolazili bez ikakve sankcije, a često su bili targetirani kao “neprijatelji države” i od strane visokih državnih funkcionera. Ovaj poslednji napad vidimo kao nastavak kampanje nasilja pod okriljem vlasti, ali i kao poruku svim građanima koji poslednjih nedelja protestuju širom zemlje da režim neće prezati ni od represije, ukoliko neko pokuša da ga ugrozi na poziciji vlasti.

Sloboda medija i novinarskog profesionalizma jedan je od ključnih preduslova za izgradnju demokratskog društva. Demokratske institucije u zemlji već su urušene, slobodnim građanima koji razmišljaju svojom glavom preti se nekažanjeno, a neretko i po nalogu vlasti kroz botovske odrede na društvenim mrežama i gnusne režimske štampane i elektronske “tabloide”.

Jurišnici vladajuće partije targetiraju novinare i sve one koji se usude da kritički govore o vlasti, zaposleni u javnim preduzećima tretiraju se kao šizofrena publika koja u cirkuskim karavanima po zemlji prati vođu, služeći mu kao dekor u snimanju masovnih scena za potrebe njegovih frenetičnih obraćanja naciji.

Jedino ako danas konačno stanu u zaštitu novinara i slobode medija, građani će poslati poruku da ne pristaju na podaništvo i da ne pristaju na to da budu statisti u naopakim predstavama jednog autokratskog režima.

Odbrana slobode govora ključna je u odbrani od torture. Jer, kad ućutkaju novinare, niko više neće biti pošteđen.

Građansku Vojvodinu čine:
Centar za regionalizam
Građanska akcija Pančevo
Zelena mreža Vojvodine
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Centar za interkulturnu komunikaciju
Vojvođanski građanski centar
Centar građanskih vrednosti
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Saopštenje su podržale i Žene u crnom

(Građanska Vojvodina) 

Print Friendly, PDF & Email