Obrazloženje godišnjih nagrada dodeljenih na proslavi 29. rođendana NDNV-a

Maja Leđenac novinarka godine NDNV-a, nagrade i za Borisa Vargu i Mladena Savatovića

29. Jan 2019

Reading Time: 4 minutes

Godišnja nagrada Nezavisnog društva novinara Vojvodine

MAJA LEĐENAC

Ovogodišnja dobitnica Godišnje nagrade Nezavisnog društva novinara Vojvodine Maja Leđenac (Ruma, 1984) je već deset godina novinarka Novinske agencije Beta. Iako se ubraja u mlade novinarke, Maja ima veoma bogato novinarsko iskustvo. Pored Bete, Maja je radila na omladinskom O radiju Radio-televizije Vojvodine, a stalna je saradnica i portala NDNV-a, Autonomije i VOICE-a. Autorka je više dokumentarnih filmova u okviru projekata NDNV-a, na teme suočavanja sa prošlosti i promocije interkulturalnosti.

Godina 2018. je za Maju značila dodatni napredak u novinarskoj karijeri, a obeležilo ju je pisanje za BIRN, a potom – i kao svojevrsna kruna njene dosadašnje karijere – angažman za Radio Slobodna Evropa.

Maja Leđenac je prava predstavnica mlađih generacija novinara i novinarki, jer je odlikuje strastveni pristup prema multimedijalnim formama novinarstva, poput mobilnog ili mo-džo (mo-jo) novinarstva, zbog čega je i urednica multimedialnih sadržaja na našem VOICE-u. To znanje savršeno uklapa i sa svojim radom za agenciju Beta, kao i za Radio Slobodna Evropa.

Maja Leđenac je neumorna, odgovorna i posvećena, ona je osoba beskrajne energije i optimizma, prava strastvena novinarka sa osećajem za vest ali i sa dubokim moralnim osećajem za pravdu. Ovom prilikom želimo da joj čestitamo i na jubileju: deset godina rada u NDNV-u, tokom kojeg je postala nezamenjivi stub ovog našeg, najstarijeg nezavisnog udruženja novinara na prostoru bivše Jugoslavije.

Godišnja nagrada NDNV-a za vrhunske doprinose istraživačkom i analitičkom novinarstvu

MLADEN SAVATOVIĆ

Mladen Savatović (Zrenjanin, 1991), novinar je VOICE-a, koji je dimplomirao novinarstvo na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i na istom fakultetu i odseku pohađa master studije komunikologije.

Piše tekstove o nepravilnostima u radu lokalnih samouprava, zloupotrebi novca i moći, zaštiti životne sredine, i drugim društveno-političkim temama od javnog interesa.

Od 2014. do 2016. godine radio je kao glavni i odgovorni urednik Univerzitetskog odjeka, studentskog portala Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Pisao je za studentske portale iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kao i za lokalne novine „North Myrtle Beach Times“ i „Loris Times“ iz Južne Karoline, SAD. Učestvovao je u projektu „Dan u tvojim cipelama“, koji se bavio podizanjem standarda u izveštavanju o osobama sa invaliditetom, koji je organizovala Novosadska novinarska škola.

Prošla, 2018. godina, bila je berićetna za Mladena, kada su nagrade u pitanju, jer je dobio nagradu Vojvođanske zelene inicijative i pohvalu Novosadske novinarske škole.

Što se NDNV-a tiče, za nas je bila naročito berićetna jer smo dobili – Mladena Savatovića! Među velikim brojem tekstova koje je Mladen objavio, teško je izdvojiti najbolje. Ipak, među ostalima, svakako treba istaći njegove tekstove o aferi sa izgradnjom tržnog centra “Promenada”. I taj serijal se nastavlja, jer Mladen kao novinar od formata dobro zna za staro pravilo: priču koju započneš, moraš i dovršiti.

Koristimo se ovom prilikom da Mladenu čestitamo i na novom, veoma značajnom koraku napred u karijeri: od februara meseca, on počinje da radi za Televiziju N1. Ali, obećao je da ga selidba u zabačeni Beograd neće zaustaviti u pisanju za naš VOICE. Mladene, držimo te za reč!

Godišnja nagrada NDNV-a za izuzetne rezultate u izveštavanju na jezicima nacionalnih manjina i promociju interkulturnosti

dr BORIS VARGA

Doktor Boris Varga (Kula, 1975), novinar i politikolog, trenutno direktor Novinsko-izdavačke ustanove „Ruske slovo“, novinarstvom se bavi 20 godina. Teme njegovog užeg interesovanja su međunarodne, sa akcentom na region bivšeg Sovjetskog Saveza, gde je svakako vodeći analitičar u Srbiji a i šire.

Varga svakodnevno piše na rusinskom, ukrajinskom i srpskom jeziku i aktivno se bavi unapređenjem profesionalnih standarda u medijima na rusinskom jeziku.

U svojoj bogatoj novinarskoj karijeru, angažovan je od 2000. godine kao stalni dopisnik za region Zapadnog Balkana za BBC na ukrajinskom jeziku, pisao je za beogradski nedeljnik „Vreme“, kolumnista je portala „Al Jazeera Balkans“, bio je novinar novosadskog „Građanskog lista“ i saradnik je našeg portala „Autonomja“. Pisao je i izveštavao iz 16 država.

Boris Varga je magistrirao je na Lavovskom nacionalnom univerzitetu u Ukrajini, na Fakultetu žurnalistike, na Katedri za međunarodne medije i informacije (2000) i doktorirao na Univerzitetu u Beogradu, na Fakultetu političkih nauka (2012).

Boris Varga je uz sve ovo još i vrsni publicista, autor knjiga i publikacija, pretežno na temu geopolitike, savremenih političkih sistema, ali i proznih tekstova.

Borisa Vargu za godišnju nagradu NDNV-a za izuzetne rezultate u izveštavanju na jezicima nacionalnih manjina i promociju interkulturnosti kandiduje, uz kvalitetan višedecenijski novinarski rad i prepoznatljiovst rukopisa u širem regionu, upravo interkulturalnost koja je izražena u njegovom novinarskom radu, pre svega u insistiranju na demokratskim, građanskim i liberalnim vrednostima u regionu Jugoistočne Evrope, kao i na unapređenju profesionalnog i etičkog nivoa u višejezičkim medijima u Vojvodini i njihovom međusobnom povezivanju.

Print Friendly, PDF & Email