NUNS i NDNV: Umesto izvinjenja, Politikin zabavnik nastavlja sa promocijom domaćih izdajnika

U novom tekstu “Politikin zabavnik” osuđuje ljotićevce, ali istovremeno koristi priliku za rehabilitaciju drugih domaćih izdajnika i saradnika okupatora, ovaj put četnika, i za blaćenje partizana i komunista, odnosno “za promociju anti-antifašizma”

26. Jan 2019

Reading Time: 2 minutes

Umesto da se zaista izvini čitaocima zbog sramnog apologetskog teksta o Dimitriju Ljotiću i njegovoj zločinačkoj i kvislinškoj grupaciji iz Drugog svetskog rata, “Politikin zabavnik”, nekada omiljeni nedeljnik namenjen pre svega deci, nastavio je sa perfidnim istorijskim revizionizmom, i to iz pera teške artiljerije osvedočenih revizionističkih protagonista.

Već u podnaslovu navodno “izvinjavajućeg” teksta, koji je objavljen u petak 25. januara 2019. godine pod naslovom “Ko su zaista ljotićevci”, “Politikin zabavnik” umesto eksplicitnog izvinjenja poručuje: “Izvinjavamo se svima koji su naš tekst tako shvatili, a posebno jevrejskoj i romskoj zajednici”.

Nije tu imalo šta da se “tako shvati”, jer je tekst bio eksplicitno afirmativan na račun ljotićevaca, kao fašističke i zločinačke organizacije nacističkih kolaboracionista i domaćih izdajnika.

Tekst izvinjenja sada, tobož, jasno poručuje da su ljotićevci bili ipak “loši momci”, ali se istovremeno koristi prilika za rehabilitaciju drugih domaćih izdajnika i saradnika okupatora, ovaj put četnika, i – naravno – za blaćenje partizana i komunista, odnosno za promociju anti-antifašizma.

Što bi rekla stara narodna poslovica: “Čega se pametan stidi – budala se ponosi” pa se tako i autori teksta “izvinjenja” ponose sramnim izjednačavanjem četnika i partizana u Srbiji i proglašavanjem Dražinih, Đurišićevih i Pećančević koljača nekakvim antifašistima.

O svemu tome je istorija kao nauka donela svoj sud i revizionisti ovim ništa neće postići, sem što će nastaviti sa ispiranjem mozgova najmlađih građana ove zemlje. Ima li išta niže, gnusnije i ružnije od toga, nego decu uvlačiti kao saučesnike u zločinima predaka?

A svakom mislećem biću jasno je u čemu je stvar: rehabilitacijom kvislinga iz Drugog svetskog rata, pokušavaju se rehabilitovati zločinci iz ratova devedesetih godina 20. veka. Drugim rečima, stvaraju se uslovi da budu rehabilitovani svi oni koji su pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, domaćim i regionalnim sudovima osuđeni za najgnusnije zločine na teritoriji Evrope nakon Drugog svetskog rata. Eno ga Šešelj u Skupštini Srbije, eno ga Vladimir Lazarević na Vojnoj akademiji, eno ga Nikola Šainović u Glavnom odboru SPS-a…

Srbijom danas vladaju upravo takvi – počinioci i saučesnici u zločinima iz devedesetih godina prošlog veka. Da stvar bude još gora, i dobar deo opozicije deli veoma slične “vrednosti”. Dok god je tako, dok god su četnici, nedićevci, ljotićevci i ostali kvislinzi “moralna vertikala” ovog društva, Srbija će tonuti sve dublje i dublje.

NUNS i NDNV

Beograd/Novi Sad, 26. januara 2019.

Print Friendly, PDF & Email