Medijska koalicija: Vlasti moraju imati isti tretman za sve novinare

Pitanja su uspeli da postave samo novinari „Pinka“, „Studija B“ i „Televizije Pančevo“, koja je lokalna televizija udaljena par stotina kilometara od Leskovca

15. Jan 2019

Reading Time: 2 minutes

Medijska koalicija upozorava javnost da su novinari nekoliko lokalnih medija u Leskovcu, bili diskriminisani i zakinuti za mogućnost postavljanja pitanja zvaničnicima i predsedniku Srbije, tokom njegovog prisustva na svečanom otvaranju fabrike „Aptiv Packard“ u tom gradu, u ponedeljak 14. januara 2019. godine.

Prema saznanjima Medijske koalicije, posle zvaničnog obraćanja prisutnima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je konferenciju za novinare, na kojoj je bilo očigledno da protokolarna služba njegovog kabineta, odobrava postavljanje pitanja samo određenim medijima. Namera da se odgovori samo na „podobna pitanja“ videla se i u intimnoj komunikaciji predsednika Vučića sa dotičnim novinarima, koje je redom oslovljavao po imenu.

Kada su počeli da se javljaju novinari iz Leskovca, Vučić je rekao da „ima vremena samo za još par pitanja“ i da „žuri, jer ima intervju na televiziji“. Do tada su pitanja uspeli da postave samo novinari „Pinka“, „Studija B“ i „Televizije Pančevo“, koja je lokalna televizija udaljena par stotina kilometara od Leskovca i svoj program ne emituje na tom području.

Upozoravamo da su i predstavnici predsednikovog kabineta, koji su prethodno novinarima uzimali podatke i imali su saznanja o prisustvu lokalnih medija, istima savetovali da „dođu u Beograd, pa da tamo postavljaju pitanja“.

Situacija u Leskovcu se, međutim, ponavlja već godinama unazad i nije prva ove vrste. Na gotovo svim događajima koje organizuju vlasti u Srbiji, a na kojima se obraćaju najviši zvaničnici, većina novinara najčešće ne može ni fizički da priđu mikrofonu, a kamoli da ga dobiju i postave pitanja koja su relevantna za građane. Ova „privilegija“ ostavljena je samo za one koji učestvuju u medijskoj propagandi aktuelnog režima.

Smatramo da je skandalozno što novinarima iz lokalne sredine nije omogućeno da postavljaju pitanja visokim zvaničnicima, jer je to otvorena diskriminacija i favorizovanje samo „poželjnih medija“. Osim toga, ovakvim odnosom prema slobodi informisanja, predsednik i njegove službe, sprečili su da građani Leskovca dobiju odgovore na pitanja koja njih zanimaju.

U ovakvom ophođenju vidi se i sva dvoličnost aktuelne vlasti, jer su se praktično isti ti ljudi obavezali da će raditi na poboljšanju situacije u medijskoj sferi, kroz saradnju sa medijskim organizacijama u radnim grupama i timu za dijalog. Od tog obećanja i dalje nema ništa.

15. januara 2019.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Lokal Press
Asocijacija onlajn medija

Print Friendly, PDF & Email