Maja Leđenac novinarka godine NDNV-a, nagrade i za Borisa Vargu i Mladena Savatovića

Nagrade najstarijeg nezavisnog udruženja novinara na prostoru bivše Jugoslavije

25. Jan 2019

Reading Time: 2 minutes

Novinarka Novinske agencije Beta i Radija Slobodna Evropa Maja Ledjenac dobitnica je ovogodišnje Godišnje nagrada Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), saopšteno je večeras na godišnjoj skupštini tog najstarijeg nezavisnog udruženja novinara na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Novinar Boris Varga je dobio nagradu za izuzetne rezultate u izveštavanju na jezicima nacionalnih manjina i promociju interkulturnosti, dok je novinar Mladen Savatović dobitnik nagrade Vojvodjanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) za vrhunske doprinose istraživačkom i analitičkom novinarstvu.

Pored Novinske agencije Beta i Radija Slobodna Evropa, Maja Ledjenac radila je i na omladinskom O radiju Radio-televizije Vojvodine, a pisala je i za BIRN.

Ona je stalna je saradnica i portala NDNV-a, Autonomije i VOICE-a i autorka je više dokumentarnih filmova u okviru projekata NDNV-a, na teme suočavanja sa prošlosti i promocije interkulturalnosti.

“Maja Ledjenac je prava predstavnica mladjih generacija novinara i novinarki, jer je odlikuje strastveni pristup prema multimedijalnim formama novinarstva, poput mobilnog ili mo-džo (mo-jo) novinarstva, zbog čega je i urednica multimedijalnih sadržaja na VOICE-u. To znanje savršeno uklapa i sa svojim radom za agenciju Beta, kao i za Radio Slobodna Evropa”, piše u obrazloženju koje je pročitala predsednica Izvršnog odbora NDNV-a Branka Dragović.

Boris Varga je novinar i politikolog, trenutno direktor Novinsko-izdavačke ustanove „Ruske slovo“, novinarstvom se bavi 20 godina. On je doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 2012. godine, autor je više knjiga, publikacija i proznih tekstova.

U novinarskoj karijeru, angažovan je od 2000. godine kao stalni dopisnik za region Zapadnog Balkana za BBC na ukrajinskom jeziku, pisao je za beogradski nedeljnik „Vreme“, kolumnista je portala „Al Jazeera Balkans“, bio je novinar novosadskog „Gradjanskog lista“ i saradnik je portala „Autonomja“.

Mladen Savatović je diplomirao novinarstvo na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i na istom fakultetu i odseku pohadja master studije komunikologije.

“Medju velikim brojem tekstova koje je Mladen objavio, teško je izdvojiti najbolje. Ipak, medju ostalima, svakako treba istaći njegove tekstove o aferi sa izgradnjom tržnog centra ‘Promenada’. I taj serijal se nastavlja, jer Mladen kao novinar od formata dobro zna za staro pravilo: priču koju započneš, moraš i dovršiti”, kazala je Branka Dragović.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine osnovano je 17. januara 1990. godine u Novom Sadu, kao izraz revolta protiv ratnohuškačke kampanje koju je u medijima započeo režim Slobodana Miloševića.

Print Friendly, PDF & Email