Više od polovine kolumni Živorada Nikolića plagijati?

Od 51 teksta fakenews.rs je za 29 utvrdio da je reč o kompletnom ili delimičnom plagijatu.

12. Dec 2018

Reading Time: < 1 minute

Novinar Živorad Nikolić, poznatiji kao Žika Šarenica, plagirao je više od polovine svojih tekstova u dnevnom listu Kurir, piše portal Fake News Tragač.

Od 51 teksta, koliko ih je napisao od 3. decembra 2017. godine, fakenews.rs je za 29 utvrdio da je reč o kompletnom ili delimičnom plagijatu.

Na primer, u tekstu od prošle nedelje (9. decembra) sa naslovom “Složni mozaik Srbije”, Nikolić je potpisao tekst posvećen sajmu nacionalnih manjina koji se održava na Međunarodni dan ljudskih prava. Ipak, taj tekst je identičan Tanjugovoj vesti, koju je RTS objavio pre godinu dana, tvrdi Fake News Tragač.

Dodaje se da je prvi tekst, za koji je portal utvrdio da je plagijat, Nikolić objavio 1. aprila ove godine, kada je u potpunosti preuzeo tekst sa sajta Blica od pre dve godine.

Kako navodi portal, tekstovi su delimično ili u celosti prepisivani sa sajtova Blic, N1, RTS, Srbijanac, Belgrade Eye, National Geographic, Panacomp, Upoznaj Crnu Goru, Blic žena, Vikipedija, Informer, Vrnjačka banja smeštaj, blog Nadice Janjić, Politika, Top Srbija, Akademska knjiga, Rtours, Pogodak, Mesokombinat, Alo, Klub putnika, Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, Kurir, Novosti, Punjeni paprikaš, Grad info i Telegraf.

(N1)

Print Friendly, PDF & Email