Sejdinović: Odluke o medijima se ne donose u institucijama, već u SNS-u

"Probleme na medijskoj sceni proizvodi politika"

20. Dec 2018

Reading Time: 2 minutes

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je da gorući problemi na medijskoj sceni Srbije ne potiču od medijskih zakona već od politike, te da o medijima ne odlučuju institucije već vladajuća Srpska napredna stranka (SNS). On je za Televiziju N1 kazao da u tom pogledu ne treba imati preterana očekivanja da će nova Medijska strategija ili promene medijskih zakona “naterati predstavnike vlasti da poštuju zakone”.  

Sejdinović je kazao da nacrt nove Medijske strategije koji je pripremila Radna grupa sadrži pozitivne osnovne postavke, ali da članice medijske koalicije neće podržati eventualne izmene tog dokumenta u predstojećem usaglašavanju u Vladi i ministarstvima koje bi bile protivne principama medijskih i novinarskih udruženja.

On je naveo da se strategija bazira na rešenjima koja podrazumevaju dalji izlazak države iz medija, donošenje mera za poboljšanje sistema konkursnog sufinansiranja javnog informisanja i uvođenje reda u davanju državnog novca medijima, te unapređenje rada Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i javnih servisa. Međutim, kako je dodao, ona je samo akt koji prethodi zakonskim izmenama kojima bi se ova pitanja konačno regulisala.

Predsednik NDNV-a skeptičan je ipak u pogledu mogućih pomaka u odnosima vlasti prema medijima, navodeći da u medijskoj oblasti postoje dva paralelna koloseka, jer se, s jedne strane radi na medijskim dokumentima, “što stvara svojevrsni privid demokratije”, dok sa druge strane “postoji ogromna provalija” .

“Više je nego očigledno da je cilj vlasti da se taj dokument (Medijska strategija) donese kako bi se dobili neki poeni u međunarodnoj javnosti i od evropskih partnera, a da se suštinski na medijskoj sceni ništa ne promeni“, smatra on.

Sejdinović je istakao i da je proces pregovora novinarskih i medijskih udruženja sa Koordinacionim telom Vlade Srbije ušao u ozbiljnu krizu , jer se ni jedan od 13 zahteva koja su udruženja ispostavila, a koji se odnose na goruće probleme na medijskoj sceni, ne rešava, već se, naprotiv, situacija pogoršava.

“Dešava se afera Kopernikus, koja je nezamisliva u bilo kojoj demokratskoj državi, dešava se paljenje kuće novinara Milana Jovanovića… Pa se postavlja pitanje ima li uopšte smisla taj naš dijalog sa vlastima, jer nema nikakvog efekta”, naveo je on.

Dodao je i da postoji konstatan utisak da novinarska i medijska udruženja pregovaraju sa “pogrešnim ljudima”, odnosno sa onima koji ne donose odluke u ovoj zemlji.

“Medijski problemi ne potiču od medijskih zakona, već su to prvenstveno politički problemi. I današnju medijsku scenu određuje politika, a ne ministarstva ili medijska regulatorna tela. Naime, plašim se da se veliki deo medijskih tema rešava u prostorijama Srpske napredne stranke, što je još gore nego da se to radi u instituciji kabineta predsednika Republike, ili nekim drugim instucijama sistema”, rekao je Sejdinović, odgovarajući na pitanje koji su to centri moći koji odlučuju o medijskoj sceni i da li je među njima i kabinet predsednika države.

“Problemi u medijima su politički i nemoguće je strateškim dokumentima ili zakonskim izmenama naterati vlast da poštuje zakone. Zato sve ovo zapravo liči na jednu igru sa demokratijom, jer se paralelno dešavaju medijske afere, nastavlja se katastrofalno projektno sufinansiranje…”, ocenio je Sejdinović.

(Autonomija, foto: N1)

Print Friendly, PDF & Email