Sejdinović: Očekujemo da brzo pronađu nalogodavca napada na novinara Milana Jovanovića

"Mi moramo znati ko je naručilac ovog dela i koji su njegovi motivi"

26. Dec 2018

Reading Time: 2 minutes

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je danas, posle hitnog sastanka Radne grupe za bezbednost novinara, da očekuje brzo pronalaženje, a potom i adekvatno procesuiranje nalogodavaca napada na novinara portala “Žig Info” Milana Jovanovića, kome je zapaljena kuća u Vrčinu.

On je agenciji Beta rekao da su predstavnici medijskih udruženja sa predstavnicima policije i tužilaštva iskazali zadovoljstvo zbog toga što su pronađeni neposredni izvršioci napada u relativno kratkom vremenu, ali i veliku zabrinutost zbog veoma male kazne za pomagačicu u tom zločinu sa kojom je sklopljena nagodba.

“Oni su nas uveravali da je Sporazum o priznanju krivice urađen u skladu sa zakonom i da on predstavlja samo prvi, početni, neophodni korak za rasvetljavanje celog slučaja”, naveo je Sejdinović.

Jedna od osumnjičenih Bojana Cvetković-Šijacki sklopila je sporazum o priznanju krivice s tužilaštvom kojim je osuđena na šest meseci kućnog zatvora i kaznu od 50.000 dinara, što je bio povod medijskim udruženjima i asocijacijama da traže hitan sastanak Radne grupe za bezbednost novinara.

Kako je Sejdinović naveo, na sastanku su istakli da taj slučaj neće biti rešen za predstavnike medija čak i ako neposredni izvršilac i organizator, za razliku od pomagačice, dobiju adekvatnu kaznu.

Mi moramo znati ko je naručilac ovog dela i koji su njegovi motivi. Takođe, naručilac mora biti sudski procesuiran”, istakao je Sejdinović.

Kako je naveo, od predstavnika policije i tužilaštva dobili su uveravanja da istraga ide u svim pravcima i da se ispituju sve mogućnosti, kao i da Milan Jovanović ima trenutno adekvatnu zaštitu.

On je kazao da je na sastanku tražena i informacija o napadu i na glavnog urednika portala “Žig info” Željka Matorčevića koji se desio pre napada na Jovanovića i da su dobili infomraciju da postoji napredak u tom slučaju.

Sejdinović je kazao da osim pritiska na državne organe da rade svoj posao i da počinioci budu adekvatno kažnjeni, predstavnici medija bi trebalo da reaguju i tako što će nastaviti da se bave onim temama kojim su se bavili Milan Jovanović i Željko Matorčević, a koje su mogući uzrok napada.

Sastanku, koji su inicirala medijska i novinarska udruženja, prisustovali su pomoćnik direktora policije Zvezdan Radojković, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Nemanja Pantić, zamenik republičkog tužioca Branko Stamenković i postupajući tužilac Drugog opštinskog javnog tužilaštva Nebojša Pavlović, kao i predstavnica Misije OEBS-a Gordana Janković.

Novinaru portala Žig info iz Grocke Milanu Jovanoviću zapaljena je kuća u noći između 11. i 12. decembra ove godine.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email