NUNS: Vojtehovski nije prvi put meta pretnji, a nemamo podatke da je iko osuđen

Nakon gnusnih pretnji novinarki i njenoj kćerki, osumnjičeni je uhapšen

28. Dec 2018

Reading Time: 3 minutes

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da najoštrije osuđuje pretnje smrću koje su bile upućene novinarki Tatjani Vojtehovski i njenoj ćerki, kao i da zahteva od policije i tužilaštva da preduzmu mere kako bi počinioc bio kažnjen u skladu sa zakonom.

“Vojtehovski je zbog javnog pisanja o protestima koje se održavaju na ulicama Beograda, putem društvene mreže Tviter primila niz gnusnih pretnji koje su upućene njoj i njenoj ćerki. Kako je sama novinarka navela na svom Tviter nalogu, ona smatra da je ovo direktna posledica retorike predsednika republike Aleksandra Vučića i tražila da se on suoči sa tim”, navodi se u saopštenju NUNS-a.

To novinarsko udruženje navodi da je o tom slučaju obavestio kontakt osobe u tužilaštvu koje su uspostavljene Sporazumom o saradnji i podizanju mera za bezbednost novinara, kao i da su Vojtehovski i njena ćerka juče prijavile pretnje Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal i podnele tri krivične prijave.

“Ovo nije prvi put da je Tatjana Vojtehovski meta ozbiljnih pretnji. U prethodne dve godine upućeno joj je više pretnji, koje su prijavljene nadležnim organima. Iako je u maju ove godine jedna osoba je uhapšena, nemamo informacije da je do sada bilo ko sankcionisan povodom pretnji upućenih Vojtehovski”, navodi se u saopštenju.

Ministаrstvo unutrаšnjih poslovа sinoć je saopštilo dа su u sаrаdnji sа nadležnim tužilаštvom u Beogrаdu odmаh po prijаvi otpočeli istrаgu i da su se institucije odmаh obrаtili kompаniji Tviter zа hitnu dostаvu podаtаkа o korisnicimа nаlogа sа kojih su upućene pretnje

Regionalna platforma: Vlasti u Srbiji da zaštite novinarku Vojtehovski 

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednost novinara koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije je danas osudila ozbiljne pretnje i poruke mržnje upućene srpskoj novinarki Tatjani Vojtehovska i njenoj ćerki.

Regionalna platforma zahteva od nadležnih organa Srbije da odmah preduzmu sve zakonske mere protiv lica koji su pretila Tatjani Vojtehovski i njenoj ćerki i preduzmu sve neophodne mere da ih zaštite.

Platforma poziva najviše javne zvaničnike Srbije da javno i nedvosmisleno osude pretnje i poruke mržnje prema Vojtehovskoj i drugim novinarima i da se suprotstave atmosferi mržnje prema novinarima u srpskom društvu.

Uhapšen zbog pretnji Tatjani Vojtehovski

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv visokotehnološog kriminala, uhapsili su B. T. (36) iz okoline Majdanpeka zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo ugrožavanje sigurnosti – da je sa dva naloga putem društvene mreže Tviter uputio pretnje novinarki Tatjani Vojtehovski.

Kako se navodi u saopštenju, osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Po nalogu nadležnog tužilaštva, zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti podneta je krivična prijava i protiv četrdesetpetogodišnjeg muškarca, državljanina BiH, za kojim je raspisana potraga.

On je takođe osumnjičen da je novinarki Tatjani Vojtehovski putem Tvitera uputio pretnje, navodi se u saopštenju.

(N1) 

Istovremeno, pozivaju međunarodne organizacije da izvrše dodatni pritisak na vlasti u Srbiji da poštuju slobodu izražavanja i slobodu medija i da osiguraju bezbednost novinara.

U 2018. godini Srbija je zabeležila 98 incidenata, sedam fizičkih napada, 21 verbalnu pretnju, dok je NUNS zabeležio 70 drugih vrsta pritisaka na novinare.

Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, ističe se u saopštenju.

Novinarka i autorka emisije “Život priča” Tatjana Vojtehovski javno je komentarisala proteste građana na ulicama Beograda protiv aktuelne vlasti, a njene javne reakcije izazvale su novi talas pretnji putem društvenih mreža, uključujući i gnusne pretnje smrću upućene njoj i njenoj kćeri.

“Ovo nije prvi put da se Vojtehovska suočava sa takvim pretnjama – u maju 2018. godine jedan čovek je uhapšen, ali to očigledno nije sprečilo nove pretnje”, rekao je Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a, a prenosi se u saopštenju regionalne platforme.

Kako je navedeno, izjava Vojtehovske upućena predsedniku Vučiću najglasnije upozorava da najviši zvaničnici moraju učiniti apsolutno sve što je u njihovoj moći kako bi sprečili stvaranje otrovne atmosfere u društvu, a ne da je ohrabruju.

Regionalnu platformu čine Udruženje/udruga BH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Društvo novinara Makedonije, Nezavisno udruženje novinara Srbije.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email