NUNS i NDNV: Hitno pronaći nalogodavce napada na Jovanovića

Više je nego očigledno da naš kolega neće biti bezbedan dok to ne bude učinjeno

31. Dec 2018

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije protestuju zbog toga što MUP Srbije nije preduzeo adekvatne mere zaštite novinara Milana Jovanovića, koji je sinoć ponovo bio meta napada.

Nakon što mu je nedavno spaljena kuća, nepoznati napadači su sinoć provalili u stan na Banovom brdu u kojem je privremeno smešten, i to u trenutku dok su Jovanović i njegova supruga bili u njemu.

NUNS i NDNV zahtevaju od nadležnih da se pod hitno rasvetle napadi na Jovanovića, odnosno otkrije ko je njihov nalogodavac. Više je nego očigledno da naš kolega neće biti bezbedan dok to ne bude učinjeno, a u tom smislu, neophodno je temeljno istražiti tvrdnje Jovanovića o tome ko stoji iza ovih napada.

NUNS i NDNV su posebno zabrinuti zbog informacije da je mesto gde se nalazi Jovanović držano u tajnosti i da je lokaciju navodno znala jedino policija.

Zabrinuti smo i zbog toga što je Jovanović u više navrata ukazivao da je uplašen za svoju bezbednost, ali da mu nikada nije pružena efektivna policijska zaštita.

Predstavnici MUP-a u Radnoj grupi za bezbednost novinara tvrdili su predstavnicima novinarskih i medijskih udruženja da on ima adekvatnu zaštitu na osnovu procene bezbednosti, što se pokazalo netačnim.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Beograd-Novi Sad, 31. decembar 2018.

Print Friendly, PDF & Email