Medijska koalicija: Nastavak političkih pritisaka na portal Južne vesti

Medijska koalicija podseća da je jedan od temelja medijskih sloboda - zaštita novinarskog izvora.

21. Dec 2018

Reading Time: 2 minutes

Medijska koalicija smatra da saslušavanje novinara Južnih vesti Stefana Markovića u niškoj policiji predstavlja još jedan u nizu političkih pritisaka na ovaj portal, i to pritisaka koje karakteriše zloupotreba institucija.

Ne postoji niti jedan drugi, zakonski razlog zbog kojeg bi Marković trebalo da bude saslušan na osnovu prijave portparolke Opštine Medijana Dušanke Kitanović. Kitanović je podnela prijavu zbog toga što navodno ovaj novinar poseduje njene lične podatke.

Policija je, inače, saslušanje obavila po nalogu tužioca OJT u Nišu, i više puta je tokom razgovora sa Markovićem insistirala na tome da novinar otkrije izvore koji su mu dostavljali informacije o spornom zapošljavanju Kitanovićeve.

Medijska koalicija podseća da je jedan od temelja medijskih sloboda – zaštita novinarskog izvora i da, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, novinar “nije dužan da otkrije izvor informacije, osim podataka koji se odnose na krivično delo, odnosno učinioca krivičnog dela za koje je kao kazna propisan zatvor u trajanju od najmanje pet godina”, i to samo “ako se podaci za to krivično delo ne mogu pribaviti na drugi način”.

Da prostora za rad policije i tužilaštva po ovoj prijavi Kitanovićeve nema, potvrdio je i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, koji je naglasio da “policija nema šta da traži u konkretnoj situacji zbog zakonske garancije tajnosti novinarskog izvora”. Takođe, kako je rekao, “čak i povodom sumnje da je novinar počinio krivično delo neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka”, ono se goni “po privatnoj tužbi, pa policija ni tu nema šta da traži”.

Medijska koalicija podseća da su Južne vesti već duže izložene raznim vrstama pritisaka političkih moćnika, između ostalog i političkom instrumentalizacijom Poreske uprave.

Medijska koalicija ohrabruje novinare da u sličnim situacijama ne odaju svoje izvore kao što to nije učinio ni novinar Stefan Marković.

Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 21. 12. 2018.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija Lokal pres
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Asocijacija onlajn medija

Print Friendly, PDF & Email