Medijska koalicija: Er Srbija cenzuriše i diskriminiše medije

Medijska koalicija smatra da odluka kompanije Er Srbija, koja se nalazi u većinskom državnom vlasništvu, da onemogući svojim klijentima da čitaju nedeljnike NIN, Vreme i Nedeljnik i "novine sličnog sadržaja" predstavlja – još jedan primer cenzure i diskriminacije medija

25. Dec 2018

Reading Time: < 1 minute

Medijska koalicija smatra da odluka kompanije Er Srbija, koja se nalazi u većinskom državnom vlasništvu, da onemogući svojim klijentima da čitaju nedeljnike NIN, Vreme i Nedeljnik i “novine sličnog sadržaja” predstavlja – još jedan primer cenzure i diskriminacije medija.

Smatramo da je u pitanju politička odluka, iza koje stoje predstavnici vlasti.

Sa jedne strane, Er Srbija zabranjuje medije koji imaju kritički otklon prema vlasti i ozbiljan medijski sadržaj, a sa druge promoviše šampione u kršenju novinarskog kodeksa, koji predstavljaju sramotu za novinarsku profesiju, poput tabloida Alo i Srpski telegraf, sa kojima Er Srbija “ima ugovore”.

Ovi tabloidi, kao i drugi mediji koje kompanija nudi svojim klijentima, poznati su po izuzetnoj bliskosti sa vladajućim režimom.

Medijska koalicija zahteva od Er Srbije da odmah prestane sa cenzurom i diskriminacijom medija, ali i da – u skladu sa društvenom odgovornošću – javno objavi sve ugovore koje ima sa izdavačima medija.

Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 25. 12 2018.

Nezavisno udruženje novinara Srbijea
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Asocijacija onlajn medija
Asocijacija Lokal pres  

Print Friendly, PDF & Email