Georgiev: Komisije za sufinansiranje medijskih projekata ne rade u javnom interesu

"Mediji su trošili novac za puko preživljavanje ili da bi propagirali lokalnu vlast"

18. Dec 2018

Reading Time: 2 minutes

Koordinator programa u Balkanskoj istraživačkoj mreži BIRN Slobodan Georgiev izjavio je danas u Novom Sadu da je tri godine sprovođenja procesa konkursnog, odnosno programskog sufinansiranja medija na lokalnom nivou u Srbiji pokazalo da komisije koje predlažu projekte za dodelu “ne rade u javnom interesu”.

Georgiev je na predstavljanju baze “Medijski eksperti u Srbiji” u Novom Sadu kazao da se taj novac, koji nije mali i iznosi između dva i 22 miliona evra, dodeljivao najčešće u “interesu propagiranja lokalnih vlasti”.

“Svi su se radovali kada je novim medijskim zakonima uvedeno projektno sufinansiranjne, kako bismo za taj novac koji izdvajamo dobili sadržaj koji ćemo primetiti, ali to se nije desilo. Mediji su trošili novac za puko preživljavanje ili da bi propagirali lokalnu vlast. To su dve lekcije iz ovog procesa”, objasnio je Georgiev.

Baza “Medijski eksperti u Srbiji” nastala je okviru projekta “Javni novac za javni interes”, koji BIRN Srbija sprovodi zajedno sa partnerima iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i fondacije “Slavko Ćuruvija”.

Internetska baza građanima može pomoći da saznaju ko sedi u komisijama i dodeljuje poreski novac medijima u Srbiji. Sakupljeni su podaci iz 170 lokalnih samouprava, biografije članova komisija, koliko puta su određeni pojedinci bili članovi komisija, koja medijska udruženja su ih predlagala i koliko puta.

Novinar Cenzolovke Denis Kolundžija rekao je da je u tim procesima čest slučaj da novac bude dodeljen medijima koji krše Kodeks novinara Srbije, iako je to Pravilnikom za sprovođenje medijskih konkursa zabranjeno.

“Uprkos odgovorima Saveta za štampu da su određeni mediji kršili Kodeks novinara, komisije su ipak dodeljivale novac upravo takvim medijima bez posledica”, objasnio je Kolundžija, koji je učestvovao u kreiranju baze.

Novinar i član oko 30 komisija ispred Udruženja novinara Srbije (UNS) Milorad Doderović rekao je na predstavljanju baze da se u radu komisija dešavaju i druge povrede zakona, jer se među članove komisija biraju ljudi koje “angažuje vlast sa lokala i zaposleni u lokalnim samopuravama”.

“Ta bratija onda to deli prema papirima koje, kada se sastane, dobije uglavnom od gradonačelinka, ili neke druge ličnosti sa čela te lokalne samopurave”, rekao je Doderović.

Projekat je podržala Evropska unija.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email